Skip to content Skip to footer
Een transformatie pand verkopen Breda? De komende jaren vormen op meerdere vlakken een uitdaging voor de commerciële en residentiële vastgoedsector. Door de opkomst van thuiswerken en online shoppen is de behoefte aan specifiek vastgoed toegenomen. Particulieren hebben andere woonruimte nodig, terwijl bedrijven behoefte hebben aan opslagruimte voor de producten die online verkocht worden. Investeerders kunnen een uitstekend rendement op hun investering behalen door gebouwen te transformeren. Herbestemmen vergt minder investeringen dan nieuwbouw, zeker als bestaande ruimtes relatief snel aanpasbaar zijn. Een transformatie pand verkopen Breda doet u aan een investeerder die ervaring heeft met hergebruik.
Transformatie pand verkopen Breda

Voordelen transformatie pand verkopen Breda

Hergebruik biedt in veel gevallen meerdere voordelen in vergelijking met nieuwbouw. In een stad als Breda is het moeilijk en vaak niet nodig om vanaf nul te bouwen. De meeste vergunningsvereisten zijn al gedekt. Wat nodig is, is toestemming voor herbestemming. Het aanpassen en verbouwen van een bestaande constructie kan ook sneller plaatsvinden dan nieuwbouw. Er is een breed aanbod van leegstaande ruimtes na de verschillende Covid-19 lockdowns.

Minder investeren dan nieuwbouw

In vergelijking met hergebruik heeft nieuwbouw extra stappen nodig zoals grondwerk, fundering, ruwbouw en metselwerk. Bij het transformeren van bestaande bouw worden deze stappen overgeslagen. Dit bespaart zowel op tijd als in geld. Een investeerder haalt sneller inkomsten uit een herbestemming dan wanneer een pand wordt gesloopt, de grond gesaneerd en een volledige nieuwbouw wordt neergezet. Kosten van herbestemming zijn verder te verlagen als een investeerder kiest om bestaande kenmerken te hergebruiken. Voorbeelden van transformaties waarbij verschillende kenmerken en structuren behouden blijven:

• Transformatie van kantoren tot appartementen en studio’s;
• Transformatie van hotels naar appartementen en gemengd gebruik met fitness of wellness voorzieningen;
• Transformatie van winkelcentra naar datacenters of opslagruimtes;

De vraag naar woonruimte neemt ook in Breda nog altijd toe. Transformatie is een haalbare strategie om deze en andere gebruiksvormen aan te bieden in bestaande, maar leegstaande panden.

Vergunningsvereisten herbestemming

Nieuwbouw wordt vanaf nul ontworpen, volgens lokale bestemmingsplannen en bouwvoorschriften. Bestaande constructies voldoen in veel gevallen aan de meeste eisen. Zo is herbestemming met medewerking van de gemeente te realiseren. Door samen te werken met de gemeente en alle documentatie op orde te hebben, vraagt een investeerder snel een omgevingsvergunning aan. Transformatie biedt de mogelijkheid een bestaande constructie duurzaam te verbeteren. Aandacht voor de omgeving en het klimaat zijn alom. Gebruikers en huurders letten op de energiewaarde van een pand, omdat dit direct in verbinding staat met de hoogte van de maandelijkse vaste lasten.

Lagere rentetarieven en subsidies

Een andere reden waarom transformatie voor investeerders gunstig is, zijn de beschikbare subsidieregelingen en dikwijls lagere rentetarieven. Dit biedt kansen voor een geslaagde verkoop. Herbestemmingsprojecten profiteren op verschillende manieren van de afgelopen jaren, waarin de wereld door Covid-19 veranderde. Subsidies zijn aan te vragen voor onder andere verduurzamingsprojecten en aanpassingen aan bestaande gebouwen. Het doel is het uiteindelijke verlagen van de ecologische voetafdruk.

Onderzoek voor verkoop pand

U twijfelt misschien of u er goed aan doet om een pand te verkopen. Als een gebouw meer kost dan dat u er profijt bij heeft, is dat vaak wel het geval. Verkoop betekent afscheid nemen van een verliesgevende investering. Daarnaast bent u niet langer verantwoordelijk voor het onderhoud en de kosten. Verkopen zorgt ervoor dat u zich kunt richten op andere investeringen en/of dat u met het kapitaal een mooie aanvulling op uw maandelijkse inkomsten heeft. Doe onderzoek naar de mogelijkheden voor transformatie. Het is een moeizame markt voor kantoor- en bedrijfsvastgoed. Maak daarom een presentatie die investeerders wijst op de transformatie kansen. Weet u niet waar te beginnen? De adviseurs van Investment Builders helpen u graag op weg.

Omschrijving pand en locatie

Het succes van een transformatie pand zit niet alleen in het veranderen van de bestemming, maar juist ook in de locatie. Hoe is de wijk of het gebied samengesteld? Is er een bepaalde verhouding tussen residentieel en bedrijfsvastgoed? Zijn er voldoende voorzieningen die wonen aantrekkelijk maken? Is het een veilige buurt voor gezinnen met kinderen? Hoe is de bereikbaarheid en welke verkeersinfrastructuur is aangelegd? Het herbestemmen van een bestaande constructie is financieel alleen aantrekkelijk als de omgeving geschikt is voor de transformatie plannen. Vraag eventueel bij de gemeente na of en hoe herbestemming te realiseren is. Maak de verzamelde gegevens overzichtelijk in een presentatie of omschrijving van het pand dat u te koop aanbiedt.

Off market transformatie vastgoed verkopen

Presenteer het pand aan een select aantal investeerders. Onze adviseurs beschikken over een zakelijk netwerk, waarin onder andere investeerders actief zijn die zich richten op transformatie vastgoed. Selectief en off market verkopen, heeft als voordeel dat u een pand niet opzichtelijk te koop zet. U adverteert niet en het pand zelf verandert niet. Dit beperkt het aantal ‘geïnteresseerden’. Investeerders die zich melden hebben daadwerkelijk interesse in het pand en zien een transformatie zitten. Het verkooptraject verloopt in alle rust en stilte. Een ander voordeel van deze vorm van verkopen is dat een investeerder de financiële middelen beschikbaar heeft en niet afhankelijk is van een financiering die nog niet rond is en problemen kan opleveren. Natuurlijk is het ook een keuze om het pand openbaar te verkopen. Vaak is dit ingewikkelder en duurt het langer voordat u een koper heeft gevonden die een nette prijs biedt en betaalt voor het pand.

Advies transformatie pand in Breda verkopen

Advies bij het verkopen van een transformatie pand in Breda is soms welkom. Vraag om raad aan onze experts. Met ruim 50 jaar ervaring op de vastgoedmarkt, helpen we u bij uw vastgoed vraagstuk. Ook als u een leegstand pand heeft dat niet langer inkomsten oplevert, geven we advies over de kansen bij verkoop. Vrijblijvend van gedachten wisselen over de verkoop aan een investeerder? Maak gerust een afspraak voor een adviesgesprek. We laten u zien hoe eerdere vastgoedtransacties met transformatie vastgoed zijn verlopen. We geven aan welke punten belangrijk zijn bij het presenteren van een gebouw en het omschrijven van de omgeving. Stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl of neem telefonisch contact op met +31 6 30 600 868.