Skip to content Skip to footer
Zoekt u naar ‘transformatie pand verkopen Utrecht’? Het transformeren en hergebruiken van bestaand vastgoed is interessant. Het verbouwen en aanpassen van een misschien historisch gebouw of het transformeren van een ongebruikt, leegstaand pand biedt kansen. Hergebruik wordt steeds gebruikelijker. Nieuwbouw is een probleem, terwijl een transformatie pand verkopen Utrecht zowel kansen biedt aan de verkoper als de investeerder.
Transformatie pand verkopen Utrecht

Risico’s transformatie pand verkopen Utrecht

Als vastgoedeigenaar zoekt u een investeerder die een bestaand pand koopt om het vervolgens te transformeren en hergebruiken. Hier is niets mis mee. Gebruik van bestaande, maar dikwijls lang leegstaande panden biedt investeerders die er oog voor hebben kansen. Hergebruikprojecten zijn gemiddeld iets goedkoper dan vergelijkbare nieuwbouwprojecten. Bij een miscalculatie zijn transformatie projecten duurder. Funderingen, bovenbouw en de bestaande structuren vereisen nauwkeurig onderzoek en in veel gevallen werk en/of vervanging. De arbeidskosten kunnen hierdoor duurder uitvallen dan gedacht. De bouwlogistiek is uitdagender dan bij nieuwbouw, vaak zijn aangepaste materialen vereist. Zo hebben bestaande ramen, misschien geen standaardafmeting. Investeerders lopen een zeker risico bij het transformeren van bestaand vastgoed.

Oplossingen, uitdagingen en kosten hergebruik bestaand vastgoed

Door de verkoop zorgvuldig voor te bereiden, neemt u niet alleen een investeerder werk uit handen, u creëert zelf de omstandigheden voor een succesvolle transactie. Bestaande bouw heeft in een zeker opzicht beperkingen, waarvan de locatie er een is. De welwillendheid van de lokale overheid is een ander punt. Een herontwikkelingsplan kan nog zo goed zijn, als de gemeente de bestemming van een pand niet aanpast, levert dat problemen op. Verleen een investeerder medewerking bij het uitvoeren van een due diligence onderzoek. Geef uitleg over de locatie, de beschikbare voorzieningen en vergelijkbare panden. Wat heeft een pand voor meerwaarde bij transformatie en hergebruik? Hoe kan het pand aangepast worden voor nieuwe huurders of gebruikers? Wat zijn de globale kosten en op welke manier zijn de onvoorziene projectkosten begroot? Vooraf onderzoek doen, kan aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel u als verkoper als de investeerder die het pand koopt.

Innovatief transformeren voor hergebruik

Bestaand vastgoed heeft een indeling die niet altijd past bij de ideeën voor hergebruik. Investeerders kijken door deze indeling heen. Vaker dan gedacht is innovatieve transformatie mogelijk en krijgt een pand een nieuwe functie. Investeerders zien uiteenlopende functies voor bestaand vastgoed, zoals:

• Hergebruik van oude, leegstaande pakhuizen en distributiecentra als recreatie centra;
• Herontwikkeling van een hotel tot woningen voor studenten;
• Hergebruik van oude industriële panden tot kwalitatief hoogwaardige lofts;
• Herbestemming van een historisch waardevol pand tot museum;
• Transformatie van een leegstand winkelpand tot magazijn en opslagruimte;
• Herontwikkelen van ongebruikte bedrijfs- en kantoorpanden tot appartementen;

Kansen vastgoedmarkt

Het leegstandspercentage van kantoor- en bedrijfspanden is de laatste jaren fors toegenomen. Datzelfde geldt voor winkelcentra en andere vormen commercieel en recreatief vastgoed. De vraag naar bedrijfsruimtes is kleiner dan de vraag. Als u kijkt naar de woningmarkt is daar het tegenovergestelde het geval. De vraag is vele malen groter dan het aanbod. Nederland heeft een enorm woningtekort en het ligt niet in de verwachting dat dit beeld de komende jaren wijzigt en/of zichzelf oplost. De vraag naar woningen en appartementen, in combinatie met het gebrek aan bouwgrond zet projectontwikkelaars en investeerders aan tot hergebruik van oudere, leegstaande gebouwen. De verschuiving naar online shoppen maakt dat er onnodige winkelruimtes zijn die, net zoals kantoorpanden worden hergebruikt met een nieuwe functie. Er zijn veel voorbeelden van vastgoed dat een nieuwe bestemming krijgt. Gemengd gebruik zoals appartementen, gezamenlijke kantoorruimtes, winkel- en uitgaanscentra worden gecombineerd met openbare voorzieningen.

Kansrijke ontwikkelingsgebieden

Utrecht is een stad in ontwikkeling. Door de verwachte groei van het aantal inwoners, heeft de gemeente diverse projecten om enigszins aan de woning vraag te voldoen. Niet alleen werkt de gemeente nauw samen met aannemers, ontwikkelaars en bouwbedrijven er zijn ook verschillende mogelijkheden om bestaande panden te transformeren en een nieuwe bestemming te geven. De stad heeft een uitstekende bereikbaarheid en is voor investeerders interessant op verschillende manieren. Niet alleen wonen en werken gebeurt in Utrecht. Utrecht is ook de stad waar jaarlijks grote expo’s, beurzen, congressen en zakelijke bijeenkomsten plaatsvinden. Kale bouwgrond is schaars en de klimaatvoorwaarden en eisen, maken het moeilijk om een kavel te kopen en te bouwen. Geld investeren in een bestaand pand, biedt investeerders een alternatief om vastgoed te ontwikkelen dat aan de eisen van moderne gebruikers voldoet.

Duurzaamheid troef

Leegstaande gebouwen hebben de neiging om in verval te raken. Het gebrek aan ventilatie en onderhoud doen de binnen- en buitenzijde geen goed. Investeerders betalen voor deze panden niet meer dan de vraagprijs en soms nog iets minder. Als verkoper bent u van de onderhoudsplicht af en kunt u andere investeringen overwegen met het kapitaal dat u beschikbaar heeft. Om een pand te moderniseren en een nieuwe bestemming te geven, besluiten investeerders het pand eerst volledig te strippen. Het skelet blijft over en van daaruit wordt de nieuwe indeling gemaakt en opgebouwd. De overheid, zowel regionaal als landelijk heeft regelmatig subsidie regelingen voor duurzame investeringen en verbouwingen. Investeerders maken daar gebruik van bij het transformeren van bestaande bouw. Duurzaamheid is ook voor toekomstige gebruikers van het pand een interessante factor. Zeker met de stijgende energieprijzen is een zo goed als mogelijk geïsoleerd pand van belang om de energiekosten te beperken.

Advies bij verkoop transformatiepand

Zit u met een leeg pand in Utrecht waarvan u niet weet wat u er mee aan moet? Verkopen is een optie. Ook wanneer u hierover niet eerder heeft nagedacht is het zinvol om eens met een vastgoedadviseur van gedachten te wisselen. Investment Builders bestaat uit een ervaren team van vastgoedprofessionals. Binnen onze onderneming is meer dan 50 jaar ervaring met alle aspecten van de vastgoedsector aanwezig. Onze adviseurs nemen de mogelijkheden voor een leegstaand pand met u door. Samen bekijken we de locatie en het pand, zo krijgen we een idee van de kansen die een gebouw heeft. We laten zien wat de voordelen van een verkoop zijn en hoe een pand interessant is voor investeerders. Neem gerust contact met ons op en maak een afspraak voor een adviesgesprek. U bereikt ons telefonisch op +31 6 30 600 868.