Skip to content Skip to footer
Zoekt u informatie over vastgoed financieren? Veel mensen zijn zich onvoldoende bewust van de voordelen van investeringen in vastgoed. Het gebruik van vastgoed als investerings- of beleggingsstrategie heeft veel potentieel. Vastgoedinvesteringen zijn een strategie om het vermogen te laten groeien. Voor beginners die op zoek zijn naar informatie over vastgoed financieren, is het nuttig om iets over de verschillende aspecten van vastgoedfinanciering te weten. Zo ontdekt u de voor- en nadelen die belangrijk zijn bij het financieren van onroerend.

Manier vastgoed financieren

Vastgoedfinanciering omvat verschillende methoden en strategieën die investeerders gebruiken om fondsen te verkrijgen voor vastgoedtransacties. Een veel voorkomende misvatting over investeren in vastgoed is dat u veel startkapitaal nodig heeft. Investeren in onroerend goed is niet goedkoop, maar met een verantwoorde financiering niet onmogelijk. De methode die u kiest om vastgoed te financieren is bepalend voor het resultaat en rendement. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden, die voor iedereen verschillende resultaten geven.

Standaard banklening

Beleggers maken regelmatig gebruik van standaard bankleningen bij het financieren van vastgoed. De bank biedt een leenbedrag aan en dit betaalt u terug in afgesproken termijnen. Afhankelijk van de bank, het soort vastgoed en uw financiële situatie biedt een bank 60% tot 90% van de getaxeerde vastgoedwaarde als hoofdsom. De rest van het bedrag betaalt u uit eigen middelen. Het grootste voordeel van een banklening voor vastgoed is de lange looptijd van 15 tot 25 jaar. Bankleningen hebben ook lage rentetarieven en vaak minimale afsluitingskosten.

Hypothecaire lening

Een standaard banklening wordt meestal niet gedekt door een onderpand, een hypotheek doet dat wel. In plaats van vastgoed in contanten te betalen, kunt u als vastgoedbelegger een hypotheek op het pand aanvragen. De hypotheekverstrekker leent u het geld om onroerend goed te kopen. De hypotheek geeft een bank of financier de zekerheid dat wanneer u het geleende bedrag niet terugbetaalt, het pand als onderpand dient. Er zijn verschillende soorten hypotheken. Een vastgoedadviseur informeert u over de details.

Particuliere geldlening

Particuliere geldleningen zijn een oplossing voor beleggers die volgens een bank niet of onvoldoende kredietwaardig zijn. Dit zijn leningen die voor een korte periode worden verstrekt. De waarde van het onroerend goed dekt de lening. Het is niet de meest voor de hand liggende financieringsmethode. Aan de andere kant stelt een geldlening u in de gelegenheid het bedoelde pand aan te kopen en verder te kijken naar lange termijn financiering.

REIT of vastgoedbeleggingsfonds

Een andere manier om te investeren in vastgoed zonder echt onroerend goed te kopen, is beleggen in REIT’s of vastgoedbeleggingsfondsen. Deze vastgoedfondsen bezitten onroerend goed in verschillende sectoren. Grote fondsen verhandelen aandelen op de beurs. U kunt een of meerdere aandelen kopen en op elk gewenst moment weer verkopen. Het is een interessante manier om van dividend te profiteren. Bovendien heeft u wel de lusten maar niet de lasten die het hebben van vastgoed met zich meebrengt.

Overige strategieën

Anderen manieren om vastgoed te financieren zijn onder andere een verhuurhypotheek, pensioenfondsen, lease- en kredietmaatschappijen. Vraag niet zomaar een lening of krediet aan. Doe onderzoek naar het effect en de belasting op lange termijn. Vastgoedleningen hebben in de regel een lange looptijd. Het is goed om te weten of u ook dan aan de aflossingsverplichting kunt voldoen.

Laagdrempelig beginnen

De sleutel tot slimme vastgoedbeleggingen is niet het hebben van een groot startkapitaal. Het kennen en begrijpen van de verschillende financieringsopties zijn wel van belang. De manier waarop u een specifieke vastgoedtransactie financiert is van cruciaal belang. Weet dat elke financieringsstrategie eigen voor- en nadelen heeft. De manier van financieren hangt af van de situatie en het soort onroerend goed. Verder is het ook goed om te begrijpen en te weten wat voor u het beste werkt. Dit hoeft bij een ander niet zo te zijn. Het soort vastgoedfinanciering moet aansluiten bij de strategie die u voor ogen heeft. Neem de tijd om meest toegankelijke financieringsmethodes te onderzoeken.

Minder risico’s en goede inkomsten

Onthoud bij beleggen in vastgoed altijd dat hoe kleiner de markt is, hoe kleiner het risico is. Grote, gevestigde investeerders kiezen over het algemeen niet voor kleinere markten, omdat dit geografisch gezien niet voor de hand ligt. Dit vergroot de mogelijkheden voor kleine en beginnende beleggers. Verder is er in kleinere markten of regio’s opmerkelijk veel verschil in de verhouding tussen de koop- en huurprijs. Dit vergroot de kansen op het gebied van verhuurvastgoed en het bereiken van een mooi rendement.

Geoptimaliseerde processen

In de huidige vastgoedmarkt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van onder andere huurincasso. Zorg ervoor dat u op eenvoudige en gebruikelijke manieren de huurincasso’s regelt. Dit maakt dat de communicatie met een huurder vlot verloopt en goed te volgen is. Maak gebruik van verhuursoftware of werk samen met een vastgoedbeheerder. Vastgoed effectief beheren, bespaart tijd en kosten waardoor u zich kunt focussen op het uitbreiden van uw vastgoedportefeuille.

Vraag onroerend goed blijft groot

De komende jaren blijft de vraag naar woonvastgoed onverminderd groot. Als vastgoedbelegger doet u hier uw voordeel mee. Vooral verhuurvastgoed is een lucratieve manier om uw vermogen te vergroten. Als beginnend belegger is het goed om te weten dat er financiële hindernissen zijn om te overwinnen. Begin met het visualiseren van uw plannen en ideeën. Zet uw toekomstvisie op papier en vraag advies aan een vastgoedspecialist bij het realiseren van uw vastgoedportefeuille.

Adviesgesprek vastgoed financiering

Het zoeken en vinden van een passende vastgoed financiering is niet eenvoudig. Vooral beginnende beleggers komen na een bezoek aan de bank vaak met lege handen en een illusie armer terug. Laat u adviseren over alternatieve financieringsvormen die passen bij de investeringsplannen die u heeft. De vastgoedadviseurs van Investment Builders hebben ruim 50 jaar ervaring in de vastgoedbranche. In deze tijd is er een uitgebreid zakelijk netwerk van investeerders opgebouwd. Op basis van uw plannen zoeken we samen naar een passende investeerder en/of financier die bereidt is een gepaste financiering te verstrekken. Laat ons weten wat uw ideeën zijn en praat er tijdens een adviesgesprek over. Investment Builders is telefonisch bereikbaar op 085-5000777.

Vastgoed financieren – FAQ

Er zijn verschillende soorten leningen die u kunt gebruiken om vastgoed te financieren. Een traditionele banklening, een hypotheek of een particuliere geldlening. De financiering van vastgoed kan op diverse mogelijkheden en er zijn specifieke eisen waaraan u als kredietnemer moet voldoen.

De meeste koopovereenkomsten bevatten de voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’. Deze bepaling stelt een koper in de gelegenheid om een hypotheek of financiering te regelen voor het pand dat gekocht wordt. De termijn hiervoor is gemiddeld 4 tot 8 weken. Als de financieringsaanvraag niet rondkomt, kan de koper ervoor kiezen het contract te beëindigen en van de koop af te zien.

Als de voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’ in de koopovereenkomst is opgenomen, kunt u binnen de daarvoor geldende termijn af zien van de koop en uw aanbetaling terug krijgen. Dit gebeurt meestal alleen als de financiering wordt afgewezen.

Zodra de lening is goedgekeurd, stuurt de bank of kredietmaatschappij u ter ondertekening een leningsovereenkomst. Na het ondertekenen van de overeenkomst stuurt het, eventueel met andere gevraagde documenten, terug en wordt de lening afgewikkeld.

Banken stellen het inbrengen van eigen geld als een voorwaarde bij het financieren van een beleggingspand. Afhankelijk van de bank of hypotheekverstrekker legt u 20% tot 25% van de waarde in met eigen geld.

Het is mogelijk om uw nieuwe woning te verbouwen met een verbouwingshypotheek. De kosten voor de verbouwing worden meegefinancierd bij de hypotheek. Wettelijk is vastgesteld dat maximaal 100% van de woningwaarde gefinancierd kan worden. Dat betekent dat u onder andere de kosten koper uit eigen middelen betaalt.

Naast het laten uitvoeren van een taxatie door een geregistreerde taxateur heeft u de mogelijkheid om zelf een globale berekening te maken. In het Kadaster kunt u gegevens opvragen en inzien die betrekking hebben op het eigendom, koopsominformatie en het woningrapport. Kijk ook naar gelijkwaardig vastgoed in dezelfde buurt en de verkoopprijzen.

In de meeste gevallen kunt u 80% voor een verhuurhypotheek lenen, dat wil zeggen van de getaxeerde woningwaarde. Naast de 20% eigen inbreng zijn de kosten koper bijkomend.

Het afsluiten van een lening of hypotheek is niet zonder risico’s. Tijden veranderen en de kleinste verandering is misschien van invloed op het vermogen om de lening af te lossen. Het is gebruikelijk om risico’s te verzekeren, hiermee voorkomt u financiële moeilijkheden. Een vastgoedadviseur kan u hierbij bijstaan.

De meest gebruikelijke looptijd is 30 jaar. Bij een verhuurhypotheek gebeurt het ook dat een lening wordt afgesloten voor een periode tussen 3 en 20 jaar.