Skip to content Skip to footer
Wilt u meer weten over vastgoed verkopen Amsterdam? Amsterdam heeft een grote aantrekkingskracht op mensen en bedrijven. Het is niet voor niets dat mensen de stad graag als hun thuis noemen. Is het moment aangebroken dat u uw huis verkoopt, omdat uw behoeften veranderd zijn? Vastgoed verkopen Amsterdam kost tijd en vraagt kennis van de vastgoedmarkt. Meestal is het niet zo eenvoudig als een ‘te koop’ bord in de tuin te plaatsen en wachten tot kandidaat-kopers zich melden. Vastgoed verkopen in Amsterdam gaat niet in een dag. Met een goede voorbereiding verloopt het verkoopproces soepel.
Vastgoed verkopen Amsterdam

Stappenplan vastgoed verkopen Amsterdam

Ondanks dat het feit dat vastgoed in Amsterdam gewild is en de vraag het aanbod ruimschoots overtreft, is een goede voorbereiding van invloed op een succesvolle verkoop. De verkoop van woonvastgoed is overspannen. Kandidaat-kopers overbieden elkaar en de kans dat een starter, doorstromer of gepensioneerde slaagt bij het kopen van een woning is klein. Binnen- en buitenlandse vastgoedinvesteerders domineren de woonmarkt in Amsterdam al jaren. Om dit een halt toe te roepen en ervoor te zorgen dat ook Amsterdammers zelf geschikte woonruimte in hun stad kunnen kopen, is de opkoopbescherming van toepassing. Dat betekent dat de gemeente bewoners beschermt tegen opkoop door beleggers van goedkope en middeldure koopwoningen met een WOZ-waarde tot € 512.000. Op deze panden is een zelfbewoningsplicht van toepassing. Alleen met een vergunning of ontheffing is verhuur toegestaan.

Waardebepaling vastgoed

Een van de eerste stappen die nodig zijn bij het verkopen van vastgoed in Amsterdam is het vast (laten) stellen van de waarde. Hiervoor schakelt u een erkende taxateur in, maar u kunt ook advies vragen aan een vastgoedadviseur. Een goede adviseur geeft u een uitgebreide marktanalyse, waarin een omschrijving van de omgeving is opgenomen. Hierbij wordt gekeken naar vergelijkbaar vastgoed dat kortgeleden verkocht is en/of dat te koop staat. U wilt een pand niet te duur op de markt brengen, omdat dit van invloed is op de aantrekkingskracht van kopers. Onder de huidige marktomstandigheden wisselt vastgoed in Amsterdam vaak voor een hogere prijs dan de vraagprijs van eigenaar.

Presentatie, foto’s en brochure

Een ruime meerderheid van de woningzoekenden en huizenkopers gebruikt online platforms als eerste stap bij het zoeken van een woning. Goed ogende foto’s brengen uw pand op zijn voordeligst in beeld en hebben meerwaarde bij de verkoop. Naast professionele foto’s zijn ook plattegronden nodig. Laat zien hoe de woning is ingedeeld en maak melding van de diverse afmetingen. Kopers krijgen zo begrip van het potentieel van het pand. In de presentatie plaatst u naast een omschrijving van het pand zelf, ruimte om de directe omgeving te beschrijven. Denk hierbij aan het noemen van voorzieningen en faciliteiten, zoals scholen, gezondheidscentra, inkoopmogelijkheden, openbaar vervoer en toegankelijkheid.

Maak de verkoop bekend

Verkoopt u openbaar of heeft u een voorkeur voor stille verkoop? Op een bepaald moment is het tijd om de verkoop bekend te maken. Dit kan zo uitgebreid of beperkt mogelijk. Online zijn verschillende vastgoedwebsites, waar u zelf advertenties kunt plaatsen. Zet ook sociale media in bij de verkoop van vastgoed. Als u er de voorkeur aan geeft om buiten de markt te verkopen, dan plaatst u geen advertenties maar geeft u binnen uw netwerk van familie, kennissen, vrienden, collega’s en zakenrelaties aan dat u een pand verkoopt. Mond-tot-mondreclame werkt ook bij de verkoop van vastgoed in Amsterdam.

Bezichtigen en onderhandelen

Na het bekend maken van de verkoop melden zich kandidaat-kopers, die het pand willen bezichtigen. Natuurlijk is het mogelijk om individuele bezichtigingen te plannen en te begeleiden. De huidige krapte op de woningmarkt, maakt het voor verkopers soms makkelijker om een open huizen dag te organiseren. Als u niet weet hoe u de bezichtigingen het beste organiseert, helpen onze adviseurs. We laten zien hoe u uw pand op de best mogelijke manier laat zien. Krijgt u na een bezichtiging een bod? Onze adviseurs zijn voorbereidt om de onderhandelingen namens u of samen met u te doen. Samen streven we de beste mogelijke vastgoedtransactie na. Tactisch onderhandelen maakt een groot verschil.

Voorlopig koopcontract

Krijgt u een acceptabel bod en bent u akkoord met de voorwaarden? Dan tekent u samen met de koper het voorlopige koopcontract. In deze overeenkomst zijn ontbindende voorwaarden opgenomen. De bekendste hiervan is ‘onder voorbehoud van financiering’. Dat betekent dat de verkoop alleen doorgaat als de koper de financiering op tijd rond krijgt. In de overeenkomst is een datum vermeld waarop de financiering uiterlijk geregeld moet zijn. Lukt het niet om een hypotheek te krijgen, dan vervalt de overeenkomst en brengt u het pand opnieuw in de verkoop. Misschien heeft u nog contact met een geïnteresseerde koper die zich al eerder heeft gemeld, maar u kunt ook een nieuwe verkoopcampagne beginnen.

Overdracht bij notaris

Als tijdig aan de voorwaarden is voldaan, zet u samen met de koper de stap naar de notaris. In de meeste gevallen stelt de koper een notaris aan, het is ook de koper die de kosten betaald. Bij de notaris wordt de overdrachtsakte ondertekend en draagt u het pand over. De notaris maakt de koopsom binnen een paar dagen aan u over en meldt de verschillende aktes aan bij het Kadaster.

Advies bij vastgoed verkopen in Amsterdam

Denkt u erover na om een pand in Amsterdam te verkopen? Ondanks de drukte op de woningmarkt en woningen die soms al verkocht zijn nog voordat ze op de markt komen, is advies welkom. Waar begint u met verkopen en hoe pakt u de verkoop aan? Welke strategie is de beste? Op welke manier onderhandelt u over de beste voorwaarden en de hoogste verkoopprijs? Onze adviseurs hebben 50 jaar ervaring op de vastgoedmarkt en staan u bij in elke gewenste fase van het verkooptraject. Niet alleen geven we advies, we laten u ook zien hoe u uw pand meerwaarde geeft door het uitvoeren van kleine reparaties. Maak gerust een afspraak voor een adviesgesprek. Neem contact met ons op via +31 6 30600868 of stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl. We nemen zo snel als mogelijk contact met u op.