Skip to content Skip to footer
Wilt u meer weten over vastgoed verkopen Haarlem? Na jaren van gestage groei, stijgende prijzen en biedingsoorlogen, lijkt de vastgoedmarkt zich enigszins te ontspannen. Ondanks dat er een tekort is aan geschikte woonruimte zijn er tekenen dat de prijzen stagneren. Vastgoed verkopen Haarlem is ook op een gematigde markt lucratief. Met de juiste strategie verkoopt u een pand met meerwaarde.
Woningportefeuille verkopen Haarlem

Omschrijving vastgoed verkopen Haarlem

De planning van een vastgoedtransactie geeft inzicht in de verschillende stappen van het traject. U heeft wellicht te maken met verschillende geïnteresseerde kopers, eigenschappen, verkoopvoorwaarden, ontbindende voorwaarden, waardebepaling en het samenstellen van de documentatie. Zorg daarom dat u op een praktische manier alle informatie ordent.

Vooronderzoek

Kopers willen bepaalde dingen weten voordat ze een bod op een pand uitbrengen. Neem in de vastgoedpresentatie zaken op die antwoord geven op vragen, zoals:

• Hoe is het onderhoud van het pand? Wanneer hebben reparaties en/of verbouwingswerkzaamheden plaatsgevonden en zijn daar facturen van?
• Documentatie uit het Kadaster, zoals eigendomsakte.
• Energielabel.
• Omschrijving van de wijk.

Het is belangrijk om deze informatie bij de hand te hebben als een potentiële koper zich aandient. Zorg ervoor dat u adequaat reageert en antwoord geeft op gestelde vragen. Dit versterkt niet alleen de band met de koper, maar het helpt ook bij het voldoen aan de verwachtingen die u heeft van de verkoop.

Presentatie en promotie

De manier waarop u een pand presenteert is van invloed op de verloop van de transactie. De woningmarkt in Haarlem is krap en kopers zoeken naar hun nieuwe woning op uiteenlopende manieren. Online bronnen zijn populair, maar ook het ‘ouderwetse’ netwerken is een manier waarop verkopers en kopers bij elkaar komen. Zonder makelaar is het niet mogelijk om uw woning op Funda te plaatsen, maar ook zonder deze advertentiemogelijkheid zijn er sociale media en andere platforms om uw aanbod onder de aandacht te brengen. Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter zijn druk bezochte platforms en geschikt om het pand te delen met een breder publiek.

Waardebepaling vastgoed

Een van de belangrijkste onderdelen bij het verkopen van vastgoed is om te bepalen hoeveel het pand moet opbrengen. Ga daarbij niet alleen maar uit van de WOZ-waarde. Laat een onafhankelijke waardebepaling doen. Ervaren taxateurs kijken verder dan het pand zelf. De wijk, voorzieningen en faciliteiten worden in de berekening betrokken, evenals recente vastgoedtransacties van gelijkwaardig onroerend goed in dezelfde omgeving. Als verkoper staat het u vrij zelf een vraagprijs te hebben. De vraagprijs heeft impact op de interesse van kopers. Vraag niet te veel, maar zeker ook niet te weinig. Onderhandelen over de verkoopprijs is altijd mogelijk. Brengt een koper een bod uit? Het staat u vrij om daarop in te gaan en wel of niet een tegenbod te doen.

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Enkele factoren die van invloed zijn op de vraagprijs zijn onder andere:
• Prijzen waarvoor vergelijkbaar vastgoed pasgeleden is verkocht.
• Verbeteringen die u heeft aangebracht.
• Externe elementen zoals een grote tuin, een zwembad, een parkeerplaats en/of garage.
• Wat zijn de prijzen van andere panden per vierkante panden?
• Hoe is de huidige marktsituatie?

Begeleiden van bezichtigingen

Op het moment dat u de verkoop bekend maakt, zullen zich vroeg of laat geïnteresseerden melden die het pand willen bezichtigen. Het organiseren en begeleiden van bezichtigingen is een punt waar verkopers vaak tegenop zien. Het idee dat onbekenden rondlopen in uw eigendom spreekt niet aan. Toch is het een onvermijdelijk gedeelte van de verkoop. Als u dit zelf liever niet doet, maak dan gebruik van de kennis van onze vastgoedadviseurs. In overleg met u plannen we losse bezichtigingen, maar ook een open dag is een manier om kopers kennis te laten maken met het pand.

Onderhandelen

Ontvangt u een bod dan volgt een belangrijke en uitdagende stap: het onderhandelen over de voorwaarden. Particuliere kopers zullen een onder voorbehoud van financiering in de verkoopvoorwaarden onderhandelen. Hoewel dit een gebruikelijke voorwaarde is, kan het de snelheid van de vastgoedtransactie afremmen. Als een koper de volledige tijd nodig heeft om een hypotheek te regelen en daar niet voldoet op de overeengekomen datum, vervalt de overeenkomst. Als u zelf niet wilt onderhandelen dan is het ook mogelijk om dit door onze vastgoedadviseurs te laten doen. Investment Builders levert dienstverlening op maat.

Verkoop afronden

Het sluiten en afronden van de transactie is de belangrijkste stap bij het verkopen van vastgoed in Haarlem. Los van het feit welk pand u verkoopt, is het altijd een notaris die de akte opmaakt en afhandelt. Omdat de meeste transacties op basis van kosten koper plaatsvinden, is het de koper die een notaris aanwijst. Nadat de koper de verkoopsom op een derdenrekening van de notaris heeft overgemaakt, ontvangt u het bedrag binnen een of een paar dagen op uw rekening. De notaris zorgt ervoor dat de aktes aangemeld worden bij onder andere het Kadaster.

Hoe kunnen we u helpen?

Vastgoed verkopen in Haarlem en omgeving is veelzijdig. Er zijn talloze taken en verantwoordelijkheden die bij de transactie komen kijken. Met behulp van onze adviseurs stelt u een presentatie samen en bent u in staat een pand vlot te verkopen. Dienstverlening op maat betekent dat u zelf bepaald waarbij we u helpen. Neemt u zelf de bezichtigingen op u? Stelt u zelf de documenten samen? Of laat u het merendeel van de taken aan ons over? Door vooraf na te denken over de manier waarop u een vastgoedtransactie voor u ziet, bent u voorbereidt op het moment dat u de verkoop bekend maakt.

Adviesgesprek Investment Builders

Wel of niet vastgoed verkopen? De vastgoedmarkt is druk en er is in Haarlem een grote vraag naar woonruimte. Zowel starters, doorstromers, gezinnen met kinderen en senioren zoeken woonruimte op maat. Met de juiste strategie is succesvol verkopen een kwestie van tijd. Neem contact op met onze medewerkers. Samen stellen we een aantrekkelijke presentatie samen en adviseren we over de verschillende verkoopstrategieën. Investment Builders werkt op basis van no-cure no-pay. U kunt ons telefonisch en via WhatsApp bereiken op +31 6 30600868. Stuurt u liever een e-mail? info@investmentbuilders.nl. U ontvangt zo snel als mogelijk een reactie.