Skip to content Skip to footer
Zakelijk of particulier vastgoed verkopen? De meeste vastgoedverkopers dromen van een stressvrije verkoop, waarbij ze een pand aanbieden, snel een koper vinden, de verkoopprijs ontvangen en het eigendom overdragen. In werkelijkheid omvat vastgoed verkopen veel haken en ogen, waarvan u sommige zaken niet in de hand heeft. Locatie is hiervan een voorbeeld. Vraag en aanbod is een ander voorbeeld dat van invloed is op het succes van de transactie. Als verkoper wilt u voorbereid zijn en de factoren beheersen die van invloed zijn op het verkopen van vastgoed.
off market vastgoed verkopen

Vastgoed verkopen met een professional

Huur een vastgoedadviseur in bij het verkopen van vastgoed. Kies voor een ervaren iemand, die kennis heeft van vastgoedtransacties. Let op hoe een marketingcampagne eruit ziet en binnen welk zakelijk netwerk een adviseur zich beweegt. Investment Builders bestaat uit een team van ervaren vastgoedexperts die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van onroerend goed transacties. We bieden maatwerk en stemmen de verkooptactiek af op de verwachting, die u van de deal heeft. Van het bekend maken van de verkoop, tot het begeleiden van bezichtigingen en het voeren van onderhandelingen. Als u zonder adviseur vastgoed verkoopt, moet u de verkoop zelf voorbereiden. Maak op praktische manier gebruik van ons zakelijke netwerk en kies voor een snelle verkoop voor een aantrekkelijke prijs.

Tijdlijn onroerend goed verkopen

Het verkopen van vastgoed is een traject dat meestal enkele maanden in beslag neemt. Afhankelijk van de plaatselijke marktomstandigheden en het soort vastgoed dat u verkoopt. Overweeg om op tijd voorbereidingen te treffen en zo eventuele achterstallige onderhoudswerkzaamheden of reparaties aan te pakken. Maak het pand schoon en laat professionele foto’s maken. Onze adviseurs nemen de tijdlijn met u door:

• Begin met opruimen en verplaats overtollige spullen naar een opslagruimte.
• Voer een grondige inspectie uit, waarbij u eventuele problemen, mankementen of tekortkomingen vaststelt.
• Plan en voer eventuele werkzaamheden en reparaties uit.
• Maak het pand schoon.
• Fotoshoot voor de verkoopbrochure.

Voorkom onnodige aanpassingen

Bij het voorbereiden van een pand voor verkoop, vermijdt u dat u veel geld uitgeeft aan dure aanpassingen. Zorg ervoor dat eventuele wijzigingen een hoog investeringsrendement opleveren. Het heeft geen zin om een duur granieten werkblad in een verouderde keuken te installeren, als er geen winst op gemaakt kan worden. Verbeteringen zijn misschien niet nodig om uw pand voor een aantrekkelijke prijs te verkopen. Zeker als de vraag het aanbod overtreft, bent u vrij zeker van een snelle verkoop. Een nieuwe laag verf, nieuw tapijt en een schone omgeving zijn goedkope manieren om een uitstekende eerste indruk te maken.

Vastgoed op de markt brengen

Vastgoed verkopen doet u of wel door een openbare bekendmaking of door stille verkoop. Openbaar verkopen betekent dat de verkoop bij het grote publiek bekend is, door middel van advertenties en een te koop bord. De drukte op de vastgoedmarkt zorgt ervoor dat u snelle reacties mag verwachten. Geïnteresseerde kopers melden zich, vragen informatie, plannen een bezichtiging en brengen wel of niet een bod uit. Omdat de koop bekend is, moet u zich verwachten aan concurrentie onder de kandidaat-kopers en overbiedingen. Als de interesse (te) groot is en u niet elke dag bezichtigingen wilt begeleiden is het organiseren van een open dag een goed idee. Op een dag laat u geïnteresseerden het pand zien en er is er de mogelijk om door het pand te lopen en zelf de mogelijkheden te bekijken. Ontvangt u een bod? Het staat u vrij om hierop in te gaan en te onderhandelen.

Stille verkoop

Omdat niet iedere vastgoedeigenaar kenbaarheid wil geven aan een verkoop, is er de mogelijkheid om vastgoed stil te verkopen. Advertenties zijn uitgesloten en alleen maar een beperkt aantal investeerders en/of particuliere vastgoedkopers is op de hoogte van de verkoop. Het aantal bezichtigingen is beperkt en de besprekingen verlopen op een rustige manier. Het grootste verschil met een publieke verkoop is het gebrek aan bekendmaking en advertenties.

Realistische vraagprijs

Vastgoed verkopen voor een meerprijs. Dat klinkt aantrekkelijk en op de huidige vastgoedmarkt zijn de prijzen hoger dan ooit tevoren. Het is van cruciaal belang om de juiste vraagprijs te hebben. Te hoog kan averechts werken, terwijl het onderschatten van de waarde ertoe kan leiden dat u geld laat liggen. Laat het pand taxeren en kijk naar vergelijkbaar vastgoed in de buurt dat kortgeleden verkocht is en/of dat te koop staat. Bespreek de waardebepaling met onze adviseur en geef aan welke vraagprijs u in gedachten heeft.

Onderhandelen en aanbiedingen beoordelen

Nadat u het pand officieel op de markt heeft gebracht, ontvangt u aanbiedingen. Onze adviseur is hierbij een belangrijke advies bron. Bij een concurrerende markt is het niet ondenkbaar dat kopers de vraagprijs of hoger bieden. Mogelijk krijgt u meerdere biedingen. Wanneer u een bod ontvangt, heeft u een aantal keuzes: het bod accepteren zoals het is, een tegenbod doen of het aanbod afwijzen. Als het geluk heeft verschillende aanbiedingen te krijgen, is het verleidelijk om voor het hoogste bod te gaan. Kijk goed naar andere aspecten van het bod, zoals de verkoop voorwaarden waarover u onderhandelt. Houd er rekening mee dat als een koper afhankelijk is van financiering, er een uiterste datum in de koopovereenkomst staat. Lukt het de koper niet om de financiering op tijd rond te krijgen, vervalt de overeenkomst en loopt de transactie stuk.

Kosten onroerend goed verkopen

De meeste vastgoedtransacties vinden plaats op kosten koper basis. Dat betekent dat de koper de kosten voor onder andere de notaris betaald. In dat geval wijst de koper een notaris aan die de transactie juridisch afhandelt. De akte van levering en de hypotheekakte worden aangemeld bij het Kadaster. Binnen enkele dagen ontvangt u vervolgens de koopsom overgemaakt en is de transactie afgehandeld.

Informatie en advies

Wilt u uw vastgoedportefeuille opschonen en eigendom(men) verkopen? Is uw woning te klein geworden en bent u aan iets anders toe? Het verkopen van vastgoed is divers. Advies bij de strategie, het bepalen van de waarde en het onderhandelen met kopers is vaak welkom. Investment Builders is er om u te helpen. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. U bereikt ons op +31 6 30600868.