Skip to content Skip to footer
Denkt u na over warehouse vastgoed verkopen? Magazijnen en opslagruimtes zijn een veel voorkomend type vastgoed dat u tegenkomt in de commerciële vastgoedsector. Als u warehouse vastgoed verkopen overweegt, zijn er een paar punten om rekening mee te houden. Denk na over de reden waarom u een warehouse wilt verkopen en overweeg het inschakelen van een adviseur die u helpt bij het onderhandelen met geïnteresseerde kopers.
Warehouse vastgoed verkopen

Brainstormen over warehouse vastgoed verkopen

Misschien heeft u als ondernemer een magazijn in eigendom, of heeft u als vastgoedeigenaar verhuurde of leegstaande opslagruimte in uw portefeuille. De redenen om te verkopen variëren, maar de punten van aandacht komen overeen. Zo zijn er magazijnen met bijvoorbeeld laadperrons, terwijl andere opslagruimtes een inpandige kantoorruimte hebben. Wilt u opslagruimte verkopen? Ga er eerst voor zitten en schrijf op wat u te binnen schiet als u nadenkt over een verkoop. Dat gaat van punten over een presentatie, het maken van foto’s, het doen van kleine reparaties tot de verkoopstrategie en het vaststellen van een vraagprijs. Neemt u contact op met onze adviseurs? Neem het lijstje met uw behoeften mee en onderzoek hoe aan deze en andere punten invulling kan worden gegeven.

Voorbereiden presentatie

Omdat niet alle kopers precies weten hoe de ideale warehouse omgeving eruit ziet, is het voor u als koper belangrijk om een aantrekkelijke presentatie samen te stellen. Breng de kansen en mogelijkheden van het pand duidelijk in beeld. Punten die voor kopers van belang zijn, zijn onder andere:

Toekomstverwachting

De afgelopen jaren zijn de online verkopen explosief gestegen. Ondernemers die ooit op een zolderkamer zijn begonnen, zijn ondertussen uit de huidige opslagruimte gegroeid en zoeken naar een grotere ruimte. Geef in de presentatie aan dat het warehouse dat u verkoopt uitermate geschikt is om erin te groeien en dat eventuele uitbreiding mogelijk is. Laat zien hoe het pand is ingedeeld en op welke manier de ruimte aanpasbaar is. Kopers kijken naar de toekomstmogelijkheden. Het kopen van vastgoed is voor ondernemers een grote investering waarbij de verwachting is om zo lang mogelijk van het pand gebruik te maken.

Verhuurmogelijkheden

Ondernemers bevinden zich wellicht in een situatie waarbij ze nu dringende behoefte hebben aan opslagruimte. Maar het gebeurt ook dat een koper deze ruimte over een paar jaar niet langer nodig heeft. In dat geval is het een interessant idee om het pand te verhuren. Regelmatige vaste inkomsten uit huurgelden maken van een warehouse een rendabele investering.

Marktomschrijving

Schets een omschrijving van de markt. Hoe is de samenstelling van de buurt of wijk waar het pand zich bevind? Zijn er voldoende toegangswegen of andere manieren waarop een warehouse bereikbaar is? Heeft een gemeente plannen om op korte of lange termijn werkzaamheden in de buurt te ontwikkelen? Hoe is het onderhoud van een pand de laatste jaren geweest? Zijn er contracten met onderhouds- en/of servicebedrijven? Door het schetsen van een zo uitgebreid mogelijk beeld, geeft u een koper inzicht en benadrukt u de aantrekkelijkheid van een pand.

Warehouse in verhuurde staat verkopen

Wanneer u als investeerder in het verleden opslagruimte heeft gekocht om te verhuren, is het mogelijk om het pand in verhuurde staat te verkopen. Het is bekend dat er beleggers en vastgoedinvesteerders zijn die de voordelen van verhuurde panden kennen. Of en wanneer u de voorgenomen verkoop met een huurder bespreekt is aan u. Het gebeurt regelmatig dat zowel commercieel als residentieel verhuurvastgoed van eigenaar wisselt, zonder vooraf de huurders in te lichten. Afhankelijk van de relatie die u met een huurder heeft, stellen huurders het op prijs om betrokken te worden. Investeerders die verhuurd vastgoed kopen hebben directe inkomsten uit de huurgelden.

Huur blijft onveranderd

Huurders voelen zich onzeker als bekend is dat het pand dat ze gebruiken, te koop staat. Laat weten dat er feitelijk niets veranderd en dat de huurovereenkomst geldig blijft zolang is overeengekomen en vastgelegd.

Vraagprijs warehouse

Omdat de vraag naar passende opslagruimtes de laatste jaren zowel veranderd als gestegen is, hebben de verkoopprijzen zich gunstig ontwikkeld. Afhankelijk van de locatie en de manier waarop een pand te bereiken is, zien ook kleinere bedrijven, koeriers- en bezorgdiensten de voordelen van een verdeling van magazijnruimtes en warehousing. Dichter bij de klant zijn en kortere transportlijnen, maken een snellere levering mogelijk. Succesvol verkopen vraagt een professionele waardebepaling. Een te lage vraagprijs betekent dat u misschien geld laat liggen, terwijl een te hoge prijs een lange verkooptijd betekent. Vraag onze medewerkers om advies en een waardebepaling. Een goed uitgangspunt is nodig om een pand te verkopen. Onderhandelen over de prijs is gebruikelijk, maar dat betekent niet dat u zichzelf tekort zou moeten doen.

Bezichtigingen en onderhandelingen

Na het bekendmaken van de voorgenomen verkoop, melden zich geïnteresseerde kopers. Buiten meer informatie over het pand, is een bezichtiging een gebruikelijk onderdeel van een vastgoedtransactie. Niet iedere verkoper heeft tijd of zin om deze bezichtigingen zelf te organiseren en begeleiden. We bieden dienstverlening op maat, waar ook het begeleiden van de bezichtiging bij kan horen. We leiden een koper rond in het pand en laten zien hoe de directe omgeving eruit ziet. Wordt een bod uitgebracht en ziet u de onderhandelingen zitten? Ook in deze fase van het verkooptraject zijn we u van dienst. Onderhandelen over de verkoopvoorwaarden is complex, maar duurt niet altijd lang. Sommige kopers weten welk budget ze hebben, zonder gebruik te moeten maken van een financiering. Snel handelen is dan ideaal. Is het rondkrijgen van de financiering een voorwaarde? Dan duurt het traject een paar weken langer.

Afspraak adviesgesprek

Heeft u opslagruimte die u wilt verkopen, maar bent u niet zeker van de juiste aanpak? Neem contact op met onze adviseurs. Jarenlange ervaring op de vastgoedmarkt en de beschikking over een groot zakelijk netwerk vergroot uw kansen op een snelle, geslaagde verkoop. Onze werkzaamheden zijn op basis van no cure, no pay en we bieden dienstverlening op maat. We laten u graag zien wat we voor u kunnen betekenen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek. Maak gerust een afspraak. Dit kan online, maar u kunt ook telefonisch contact opnemen met +31630600868.

Warehouse vastgoed verkopen – FAQ

1. Wat wordt beschouwd als een warehouse of magazijn?
Een magazijn is een faciliteit met opslagmogelijkheden, een order picking systeem en medewerkers om de inkomende en uitgaande goederenstroom te beheren en controleren. Vanuit het magazijn worden bestellingen direct geleverd aan consumenten en/of zakelijke afnemers.
2. Zijn magazijnen interessant voor investeerders?
Het kopen of investeren in een magazijn kan een goede investering zijn. Het succes hangt af van in- en externe factoren, zoals de ligging en bereikbaarheid. Als u een warehouse te koop aanbiedt, is het goed om een koper inzicht te geven in bijvoorbeeld het bestemmingsplan.
3. Hoe is de waardeontwikkeling van magazijnruimtes?
De behoefte aan strategisch gelezen magazijnen stijgt, wat leidt tot een hogere prijs. Rekening houdend met het gebruik, de gebruikers en de voordelen die een warehouse heeft, is een lucratief rendement niet ondenkbaar. Het is een haalbare investeringsoptie, al geven resultaten uit het verleden geen garantie op de toekomst.
4. Hoelang gaan magazijnruimtes mee?
Afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen en de manier waarop het onderhoud gebeurt, hebben magazijnen een gemiddelde levensverwachting van 50 tot 100 jaar. Om actueel te blijven is goed gebruik nodig. Leegstand, verkeerd gebruik en het uitblijven van onderhoud hebben invloed op de toestand van een gebouw en de levensduur.
5. Wat zijn belangrijke verkooppunten?
Wees bij het samenstellen van een presentatie duidelijk. Omschrijf de locatie en geef een volledige beschrijving van het magazijn. Denk daarbij aan de plafondhoogte, temperatuurbeheersing, flexibele muren, laaddeuren en aanlegdok, toegang tot (spoor)wegen en de indeling van het pand. Welke transportmiddelen hebben toegang tot het pand en heeft de gemeente veranderingen in het bestemmingsplan voorzien? Een koper wil deze zaken duidelijk hebben.
6. Hoeveel mag een warehouse kosten?
De vraagprijs hangt af van de faciliteit, de grootte van de opslagruimte en de ligging. De staat van onderhoud en de bereikbaarheid tellen mee. Als verkoper heeft u de mogelijkheid een waardebepaling of taxatie te laten doen. Zo weet u of de vraagprijs die u in gedachten heeft, realistisch is.
7. Is een vastgoed veiling een snelle manier om een warehouse te verkopen?
Een veiling kan voordelig uitpakken, maar dat is niet altijd het geval. Het is een goede manier om bij een gedwongen verkoop snel te handelen. Op een veiling is het niet zeker dat de minimum verkoopprijs die u in gedachten heeft, geboden wordt.
8. Is een energielabel nodig bij de verkoop van een magazijnruimte?
Zakelijk vastgoed heeft een energielabel nodig bij verkoop of verhuur. Uitzonderingen gelden onder meer voor bedrijfspanden voor opslag en/of bewerking, zoals magazijnruimtes en fabriekshallen. Als een energielabel ontbreekt, terwijl het pand dat u verkoopt dit nodig heeft riskeert u een boete. Vraag na of uw pand een uitzondering vormt.
9. Waar kan ik terecht met vragen over de verkoop van een warehouse?
Praat met een ervaren vastgoedadviseur. Deze is op de hoogte van de vastgoedmarkt en de situatie rondom opslagruimtes in of in de nabijheid van stedelijk gebied. In overleg doet een adviseur navraag over zaken als een energielabel en het bestemmingsplan.