Skip to content Skip to footer
Bent u geïnteresseerd in een woningportefeuille kopen? Het opbouwen van een vastgoedportefeuille vraagt tijd, geld en ervaring. De beste vastgoedinvesteerders en kopen voor verhuur beleggers hebben hun mini-imperium met geduld en hard werken opgebouwd. Maar het kan sneller: een kant-en-klare woningportefeuille kopen. Het vinden van portefeuilles die te koop zijn, vereist een zorgvuldige planning en een gedegen vooronderzoek.
Woningportefeuille kopen

Kleine of uitgebreide woningportefeuille kopen

De nichemarkt van aangeboden vastgoedportefeuilles is beperkt. Kansen zijn ongebruikelijk en hoewel veel beleggers niet geïnteresseerd, of in staat zijn portefeuilles van meer dan 50 woningen te kopen, kan een kleine vastgoedportefeuille u een vliegende start geven. Het analyseren en kopen van dit soort vastgoedtransacties is iets wat niet onderschat mag worden en waar uitgebreid onderzoek aan vooraf moet gaan. Het vinden van portfolio’s is niet eenvoudig. Ervaren, ondernemende investeerders kennen de weg en weten waar ze zoeken moeten. Soms staat een vastgoedportfolio openbaar te koop en komt u een advertentie tegen op sociale media. Netwerken met een vastgoedadviseur en andere investeerders is een uitstekend uitgangspunt. U kunt ook een specifieke vraag stellen en actief zoeken naar mensen die een vastgoedportefeuille te koop aanbieden. Laat vastgoedeigenaren weten dat u interesse heeft in hun eigendom als ze besluiten te verkopen. Aandachtspunten zijn:

Due diligence onderzoek

Ongeacht de grootte van de woningportefeuille die u krijgt aangeboden, is haast de grootste fout die u kunt maken. Evalueer de portefeuille, voordat u investeert. Doe onderzoek naar de werkelijke commerciële waarde en probeer het potentieel te begrijpen. Grondig onderzoeken brengt ook eventuele risico’s aan het licht. Wanneer u met Investment Builders werkt, beoordelen we samen de kosten-baten rekeningen, om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt.

Is de portefeuille verhuurd?

Een vastgoedportefeuille kopen met bestaande huurders, betekent dat u direct huurinkomsten heeft. Het bespaart u het gedoe van het tegelijkertijd op de markt brengen van meerdere panden, het doorlichten en accepteren van nieuwe huurders. Hou er wel rekening mee dat het niet is toegestaan om de huur na de aankoop te verhogen. Dit is wettelijk vastgelegd. De jaarlijkse huurverhoging mag, als deze in de huurovereenkomst is opgenomen wel plaatsvinden. Investment Builders helpt u bij het beheren van uw vastgoedportefeuille. Onze adviseurs weten hoe ze op de best mogelijke manier met huurders om moeten gaan. Zo blijft iedereen tevreden en bent u altijd op de hoogte van de ontwikkelingen binnen uw portefeuille.

Ontwikkelingen in de omgeving

Een van de factoren die van invloed zijn op het succes van een vastgoedinvestering is het kennen en begrijpen van de locatie en omgeving. Zijn er nieuwe ontwikkelingen, zoals nieuwbouw, scholen, vervoersverbindingen, restaurants of andere voorzieningen en faciliteiten gepland. Deze eventuele plannen hebben op korte en lange termijn invloed op de waarde van bestaand vastgoed. Aan de ene kant zijn meer voorzieningen positief voor het behouden van bestaande en aantrekken van nieuwe huurders. Aan de andere kant ontstaat er door nieuwbouw meer concurrentie wat het in toekomst moeilijker maakt om huurders te behouden of te accepteren.

Vergunningen regelen

Afhankelijk van de samenstelling van het vastgoed dat u wilt verhuren, kan een vergunning nodig zijn. Als er een financiering op het pand zit, vraagt u toestemming aan de kredietmaatschappij om te verhuren. Het verhuurbeleid verschilt per gemeente, vraag bij het gemeenteloket na wat de regels en mogelijkheden zijn om vastgoed te mogen verhuren.

Renovatie en achterstallig onderhoud

Vaak is het aantrekkelijk om leegstaande panden te kopen, tenzij u een kleine bestaande portefeuille op het oog heeft, is het niet wenselijk dat ze allemaal of voor een meerderheid leeg staan. Helaas hebben te koop staande woningportefeuilles meestal wat achterstallig onderhoud. Het is de moeite waard om altijd een of meerdere woningen te bekijken en daar foto’s van te (laten) maken. Naderhand bekijkt u de foto’s op een rustig moment en bent u in staat de actuele status van een pand te omschrijven en de waarde te berekenen. Als u een portefeuille met behoorlijk achterstallig onderhoud krijgt aangeboden, past u uw bod aan. U houdt rekening met de kosten voor renovatie en verbetering.

Kosten inschatten

Het is niet eenvoudig om bij een bestaande portfolio van alle panden de juiste inschatting te maken. Onderzoek en nalopen van belangrijke zaken, zijn een basis om over de koopsom te onderhandelen. Zorg dat u een duidelijk beeld heeft van de te verwachten kosten om een leegstaande woning of appartement weer verhuur klaar te krijgen. Soms heeft iets meer aandacht en werk nodig om aan de standaarden van deze tijd te voldoen. Duurzaamheid en minimale belasting voor het klimaat, zijn ook aandachtspunten van huurders.

Woningportefeuille financieren

Net zoals dat er weinig vastgoedportefeuilles worden aangeboden, zijn er niet veel beleggers en investeerders die interesse hebben in bestaande portfolio’s. Dat kan een voordeel zijn bij het onderhandelen. Sommige verkopers staan niet onwelwillend tegenover verkopersfinanciering, de vraag is of u hier op in gaat of zelfstandig een financiering zoekt. Het voordeel van woningen die op afzonderlijke percelen staan, is dat er creatiever met de financiering kan worden omgegaan. Voor sommige panden gebruikt u een banklening, terwijl andere panden met een onderhandse lening gefinancierd zijn. Het is mogelijk om verschillende kredietverstrekkers te benaderen en zo het risico van uw beleggen enigszins te spreiden.

Zeldzame investeringsmogelijkheid

Portfolio’s komen alleen maar af en toe in hun volledigheid op de markt. Investeren in een bestaande woningportefeuille is een voordeel om uw bezit snel te laten groeien. Zeker als u weet hoe u portefeuilles die bestaand woonvastgoed bevatten moet analyseren en op waarde schatten is het een buitenkans, die directe huurinkomsten oplevert. Het is iets om uw ogen voor open te houden.

Vragen vastgoedportefeuille kopen

Heeft u vragen over bestaande woningportefeuilles? Zoekt u een gevarieerde vastgoedportfolio die te koop is? Neem vrijblijvend contact op met onze ervaren vastgoedadviseurs. Binnen ons netwerk zijn er regelmatig portfolio’s die worden aangeboden. We kunnen ook in overleg met u een vraag rond laten gaan, waarmee we uw interesse bekend maken. Een afspraak maakt u door telefonisch contact met ons op te nemen op 085-5000777, of vul het contactformulier in.