Skip to content Skip to footer
Uw woningportefeuille verkopen Amsterdam? De vastgoedmarkt is momenteel grotendeels een verkopersmarkt. Dit schept het idee dat onroerend goed verkopen voor beleggers verleidelijk is. Door uw eigendom in kapitaal om te zetten, kunt u de meerwaarde gebruiken om andere investeringen te doen. Het is belangrijk om de beste optie te kiezen bij een woningportefeuille verkopen Amsterdam. Uw doel is tenslotte niet alleen om uw eigendommen in geld om te zetten, maar om het best mogelijke rendement te behalen. Het is een spannende tijd bij het kopen en verkopen van woonvastgoed. Dankzij de grote vraag en de toestroom van beleggers, is het eenvoudiger dan ooit om onroerend goed als belegging te verkopen. Bovendien is er voor beleggers die de zaken nog efficiënter willen maken, de mogelijkheid om een volledige woningportefeuille te verkopen.

Verhuurde woningportefeuille verkopen Amsterdam

De markt voor eengezinswoningen in de vrije verhuur is groot. Hoewel verhuur eengezinswoningen lange tijd een populaire investering waren, was het tot voor kort iets wat eerder op kleinere schaal werd gekocht en verkocht. De gemiddelde, alledaagse particuliere belegger heeft misschien een of twee verhuurpanden in bezit, als manier om extra inkomsten te genereren en het vastgoed zelf te beheren. De afgelopen jaren is deze trend verandert en dat heeft impact gehad op de manier waarop investeringen in verhuurwoningen een sprong vooruit hebben gedaan. Deze groeiende vraag en interesse van investeerders heeft bijgedragen aan de manier waarop beleggers contact met elkaar leggen en transacties plaatsvinden. In plaats van het afwachten op het einde van een huurovereenkomst, is het tegenwoordig standaard om woonvastgoed in verhuurde staat te (ver)kopen. Beleggers met meerdere panden, verkopen op deze manier hun vastgoedportefeuille in zijn geheel.

Leegstaand verhuurvastgoed verkopen

Als u overweegt uw eigendom te verkopen zijn er een aantal aandachtspunten om in gedachten te houden. Leegstand heeft soms een oorzaak. U kunt reparaties, verbouwingen of aanpassingen doen en tijdelijk geen huurders hebben. Tijdens leegstand heeft u geen inkomsten uit verhuur, maar bent u wel verantwoordelijk voor de doorlopende kosten van het vastgoed, zoals belastingen, verzekeringen, hypotheek enz. Deze kosten kunnen snel opletten. Heeft u andere investeringsplannen? Leegstand kan een geschikt moment zijn om uw woningportefeuille in Amsterdam te verkopen. Er is een grote vraag naar woonvastgoed en beleggers hebben interesse in gevarieerde portfolio’s.

Woningportefeuille in Amsterdam verkopen aan belegger

Als u verhuurvastgoed als investering wilt verkopen, is het niet altijd wenselijk om de verkoop publiekelijk te maken. Zeker niet als de panden verhuurd zijn. Om onrust bij uw huurders te vermijden, kiest u voor stille verkoop. Zo krijgen vastgoedwebsites en makelaars geen grip op vastgoedbeleggingen. In samenwerking met een professionele vastgoedadviseur brengt u uw portfolio onder de aandacht van investeerders die interesse hebben om te investeren in woonvastgoed. Er zit een groot verschil tussen het verkopen van een enkele huurwoning en het verkopen van een portefeuille met (veel) meer woningen. Voor beleggers is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om vastgoedtransacties uit te voeren, zoek de strategie die u het meeste rendement oplevert. Een woningportefeuille in verhuurde staat verkopen, betekent dat een investeerder direct inkomsten heeft.

Aandachtspunten huurders

Afhankelijk van de omvang van uw woningportefeuille en de exacte samenstelling van het vastgoed zal een belegger een bezichtiging plannen. Breng de huurder van de voorgenomen bezichtiging op de hoogte, zodat deze tijd heeft persoonlijke eigendommen op te bergen. Niet alle foto’s en/of persoonlijke zaken moeten zichtbaar zijn. Bespreek de voorgenomen verkoop met uw huurders en leg uit dat u het pand verkoopt, maar dat de huurprijs onveranderd blijft. Koop breekt geen huur en de nieuwe eigenaar mag de huur niet zomaar verhogen. Bovendien hebben huurders recht op huurbescherming. Na het afronden van de vastgoedtransactie bent u niet langer verantwoordelijk voor de woningen in de portefeuille.

Verkoopstrategie woningportefeuille

Het gebeurt zelden dat een woningportefeuille wordt bemiddeld door een makelaar. De aanpak van makelaars is standaard en dikwijls beperkt. Andere mogelijkheden om uw portfolio te verkopen zijn:

• Privéverkoop. Het is mogelijk om woningen uit uw portefeuille of het hele portfolio te verkopen aan beleggers of investeerders in uw netwerk. Er zijn oneindig veel online fora, netwerkevenementen, social media, online conferenties en bijeenkomsten om mede-investeerders te ontmoeten. Zelfs een platform als Facebook of LinkedIn zijn waardevol.
• Verhuurder naar verhuurder. Er zijn bedrijven die contacten tussen verhuurders verzorgen en helpen bij transacties tussen beide partijen. Meestal zijn de service en dienstverlening uitsluitend voorbehouden aan klanten die deze bedrijven in de database hebben.
• Opkoper. Vastgoedopkopers hebben vaak geld in reserve om een of meerdere huizen te kopen. Waarschijnlijk is het rendement dat zo’n verkoop oplevert lager dan verwacht, maar dit wordt gecompenseerd door de snelheid waarin de transactie plaatsvindt.

Vastgoedveiling en andere mogelijkheden

Naast de bovengenoemde strategieën is het de moeite waard om verkoop via een vastgoedveiling te overwegen. Het nadeel van verkopen op een veiling, is de minimumprijs. Er zijn niet veel kopers die ver boven de vraagprijs bieden. Daar staat tegenover dat u het pand op een efficiënte manier van de hand doet, zonder ellenlange onderhandelingen. Andere manieren om uw woningportefeuille in Amsterdam te verkopen zijn het zelf benaderen van investeerders in de vorm van bijvoorbeeld vastgoedinvesteerders en/of woningbouwverenigingen. Zorg dat u een verkoopbrochure samenstelt en dat u actuele gegevens over het vastgoed en de huurders bij de hand heeft. Een investeerder zal meer willen weten over de woningen, de maandelijkse kosten en inkomsten.

Advies woonportefeuille verkopen

Heeft u andere investeringsplannen of wilt u met de verkoop van uw vastgoedportfolio eerder van uw pensioen genieten? Investment Builders helpt u met het vinden van een geschikte investeerder en geeft advies bij de verkoop. Onze ervaren adviseurs beschikken over een uitgebreid zakelijk netwerk en kunnen uw vastgoedportefeuille zonder advertenties onder de aandacht brengen van kandidaat kopers. De dienstverlening is op maat. Van het actief zoeken van een koper tot het onderhandelen met of namens u over de verkoopvoorwaarden. Spreekt deze manier van werken u aan? Maak een afspraak voor een adviesgesprek en/of vraag meer informatie aan. Stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl, of vul het contactformulier in. Telefonisch zijn we op werkdagen bereikbaar op 085-5000777.

Woningportefeuille verkopen Amsterdam – FAQ

De verkoopopbrengst stelt u in staat om andere investeringen te doen. U beschikt over kapitaal dat tot voorheen vastzat in de woningportefeuille.

Het gebeurt regelmatig dat woningcorporaties portefeuilles van elkaar kopen. Door deze overname blijft de structuur van huurwoningen ongewijzigd. Ook woningportefeuilles met vrije verhuur panden, mogen verkocht worden.

Woningportefeuilles wisselen vaak van eigenaar zonder dat een huurder daar vooraf over op de hoogte is. Na de verkoop ontvangt deze een brief met daarin de uitleg en een nieuw rekeningnummer waar de huurbetaling op worden gedaan. Het toont respect om huurders te informeren over de verkoop. Leg uit dat er buiten de huurbetalingen, niets verandert. De huursom blijft hetzelfde en de lopende huurovereenkomsten blijven geldig.

Rondvragen in uw zakelijke netwerk is een eerste stap. Als u samenwerkt met onze vastgoedadviseurs wordt uw portefeuille onder de aandacht gebracht van vastgoedinvesteerders waarvan we weten dat ze interesse hebben in woningportfolio’s. Met een goede voorbereiding en presentatie duurt het niet lang, voordat geïnteresseerde kopers zich melden.

Ja. Vastgoed dat in uw eigendom is, blijft van u. Het is mogelijk om de hele portfolio, een woning of een gedeelte te verkopen.

(Inter)nationale vastgoedinvesteerders bezitten residentieel en bedrijfsmatig vastgoed in Amsterdam. Als een koper een bod doet dat u aanspreekt, staat het u vrij om daar op in te gaan. Zeker als het doel van de woningen onveranderd blijft, is er geen bezwaar. Het kan geen kwaad om de actuele wet- en regelgeving na te lezen.

Ja. Onze vastgoedadviseurs bieden dienstverlening op maat. In overleg geeft u aan welke stappen we samen of namens u doen. Uiteraard is het mogelijk om de volledige verkoop uit te besteden, waarbij u zelf uiteindelijk bepaalt akkoord te gaan met de onderhandelde prijs en voorwaarden.

Vastgoedinvesteerders zien de voordelen van verhuurd vastgoed. Er zijn directe inkomsten en er hoeft niet actief naar huurders gezocht te worden. Leegstand hoeft de waarde van een portefeuille niet te benadelen. Het stelt een koper in de gelegenheid om duurzame verbeteringen aan te brengen, waardoor de huurprijs verhoogd kan worden. Leegstand hoeft geen drempel te zijn.

Verhuurd vastgoed spreekt tot de verbeelding door de regelmatige inkomsten. Investeerders kijken naar de achtergrond van de portefeuille. Denk daarbij aan de staat van onderhoud, periodieke controles, verduurzaming, faciliteiten en voorzieningen. De bereikbaarheid en samenstelling van de wijk tellen ook mee.

Koop breekt geen huur. Dat is een vastgelegde regel die voorkomt dat huurders zomaar van de ene op de andere dag met huuropzegging te maken krijgen. U verkoopt een complete portefeuille, dus inclusief zittende huurders.