Skip to content Skip to footer

Wilt u uw woningportefeuille verkopen Eindhoven? Het hebben van verhuurvastgoed is interessant. Niet alleen heeft u maandelijks inkomsten uit de huur, de waardevermeerdering van uw eigendommen creëert meerwaarde. Beginnend beleggers voelen zich geïntimideerd als ze in bepaalde situaties terecht komen. Opties als groothandelskansen, commerciële gebouwen of eengezinswoningen vragen elk een unieke aanpak. Rijkdom ontstaat niet van de ene op de andere dag. Begin met investeren in verhuurvastgoed dat u aanspreekt. Zo bouwt u door de jaren heen een gediversifieerde vastgoedportefeuille op. Een woningportefeuille verkopen Eindhoven is een manier om uw bezit in liquiditeit om te zetten.

Woningportefeuille verkopen Eindhoven

Woningportefeuille verkopen Eindhoven aan belegger

Afhankelijk van de reden waarom u verkoopt, is het soms moeilijk om enthousiast te zijn over een vastgoeddeal. Als u besluit uw vastgoedportefeuille deels of volledig te verkopen is het goed om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Investeerders hebben vragen en doen onderzoek naar het vastgoed voordat ze een bod uitbrengen. Het due diligence onderzoek geeft een investeerder inzicht in uw portefeuille en de kansen die deze te bieden heeft. Een verhuurportefeuille in een keer verkopen is winstgevend als u het op de juiste manier doet, maar kost helaas geld als u niet weet wat u doet. Accepteer niet te snel een bod.

Portfolio omschrijven

Wanneer u een vastgoedportefeuille heeft opgebouwd, heeft u ervaring opgedaan in het onderhandelen over verkoopvoorwaarden en prijzen. De portefeuille die u verkoopt, bestaat uit vastgoed in verhuurde staat. Dit maakt het voor een koper aantrekkelijk, er zijn immers directe inkomsten uit de huurbetalingen. Maak een overzicht van de samenstelling van het vastgoed en voeg belangrijke informatie toe, zoals:

• Samenstelling van de inkomsten;
• Huurachterstanden en eventuele gerechtelijke procedures;
• Staat van onderhoud, geplande onderhoudswerkzaamheden;
• Opvolging van reparatieverzoeken;
• Overeenkomsten met servicebedrijven voor onder andere gas- en elektrische installaties;
• Actueel energielabel;

Deze documenten zijn voor kopers belangrijk en laten zien hoe u uw zaken heeft geregeld. Een koper staat niet te springen om meerdere slecht betalende huurders over te nemen en direct in een uitzettingsprocedure te belanden.

Rendement niet vanzelfsprekend

Hoewel er geld is te verdienen met het verkopen van verhuurvastgoed, levert niet elke deal het vooraf verwachte resultaat op. Verkopen op het juiste moment, voor de beste prijs is meer dan alleen een kwestie van timen. Zolang u winst maakt, breidt u uw portfolio uit. Het duurt jaren voordat u zover bent dat u een gevarieerde verhuurportefeuille heeft, waardoor u financieel onafhankelijk bent. De reden om te verkopen is van invloed op de tactiek die u daarbij toepast. U heeft de keuze voor een snelle verkoop voor een lagere verkoopprijs, maar het is ook mogelijk om de portefeuille verspreid te verkopen en zo een hoger rendement te behalen. Wanneer u niet weet wat de beste tactiek is, wint u advies in bij een vastgoedadviseur die kennis heeft van de vastgoedmarkt en het segment waarin u vastgoed verhuurt.

Lange termijn investering

Woningportefeuilles zijn door de jaren heen opgebouwd, en hebben een lange termijn strategie. Het is aantrekkelijk om voor een zo hoog mogelijk bod de losse woningen of appartementen te verkopen. Dat zo uw portfolio verspreid is iets om serieus mee te wegen bij een geplande verkoop. Grote investeerders zoeken steeds vaker complete verhuurportefeuilles die ze over kunnen nemen. De drukte op de woningmarkt speelt ook bij investeerders en verhuurders van vastgoed. Het vasthouden en onderhouden van uw eigendommen is ook op lange termijn positief. De meerwaarde ontwikkeld zich gaandeweg. Duurzame investeringen leveren op langere termijn een aantrekkelijke verkoopprijs op. Vooral vastgoedeigenaren die op het juiste moment gekocht hebben, zien momenteel hoe ze voor een relatief hoge prijs hun portefeuille verkopen. Belastingvoordelen, maandelijkse cashflow en de meerwaarde zijn grote voordelen als u bereid bent te wachten met verkopen. Het is later een waardevolle aanvulling op uw pensioen.

Verhuurportefeuille in Eindhoven verkopen

Investeerders kennen de waarde van verhuurvastgoed. De afgelopen jaren, waarin de drukte op de woningmarkt steeds duidelijker werd, hebben ook particuliere beleggers ontdekt dat er met het verhuren van vastgoed geld te verdienen valt. Het uitbreiden van eigendommen is een kwestie van scherp onderhandelen en op het juiste moment toeslaan. Als er dan een vastgoedportefeuille te koop wordt aangeboden, is dat vaak een buitenkans. Als verkoper van een woningportefeuille heeft u misschien de voorkeur aan een off market transactie. Het is niet nodig om de voorgenomen verkoop aan de grote klok te hangen. Samenwerken met een vastgoedadviseur heeft als voordeel dat de verkoop binnen het netwerk kenbaar wordt gemaakt en u zo op eenvoudige manier geïnteresseerde investeerders bereikt. Toont een koper serieuze interesse? Overhandig de overzichtelijke verkoopbrochure en regel met de adviseur hoe de onderhandelingen verlopen.

Huurders wel of niet inlichten?

Een veelgestelde vraag bij het verkopen van een verhuurde vastgoedportefeuille is de manier waarop u als eigenaar omgaat met uw huurders. Brengt u de huurders van de voorgenomen verkoop op de hoogte of wacht u tot er een concreet bod op tafel ligt? Als u een goede verstandhouding heeft en deze in stand wilt houden dan is het nodig om uw huurders op een bepaald moment te informeren. Het gebeurt dat een koper het vastgoed wil zien, waardoor een bezichtiging gepland wordt. Breng uw huurders hiervan vooraf op de hoogte. Dit is goed voor de verhoudingen en zorgt ervoor dat een huurder zijn of haar persoonlijke bezittingen voor het bezoek kan opruimen. Vertel dat de huur met de verkoop niet verandert en dat uw huurders niet van de een op de andere dag meer moeten betalen.

Advies woningportefeuille in Eindhoven verkopen

Onderzoekt u de mogelijkheden om een woningportefeuille te verkopen? Het is misschien een emotioneel moment om afscheid te nemen van de eigendommen die u door de jaren heen heeft verworven. Het valt niet mee om daarin een beslissing te nemen. Verkoopt u alleen maar enkele panden, of doet u de hele portefeuille van de hand? Een vastgoedadviseur is dan een ideale gesprekspartner. Sparren over de verschillende mogelijkheden en al pratende tot een oplossing komen. Neem gerust contact met onze adviseurs op. Bij Investment Builders profiteert u van meer dan 50 jaar vastgoed ervaring.

Woningportefeuille verkopen Eindhoven – FAQ

De beste manier is subjectief en hangt af van de doelstelling die u heeft. U begint het beste met het verzamelen van alle informatie over uw eigendommen en het benaderen van een vastgoedadviseur die ervaring heeft met het verkopen van verhuurde woningportefeuilles. Het zetten van de eerste stap in het verkoopproces is tegelijk de moeilijkste.

Een vastgoedadviseur geeft antwoord op de vragen die u heeft en helpt bij het kiezen van een verkoopstrategie. Begeleiding tijdens het proces, een goede verkoopprijs berekenen en onderhandelen over de voorwaarden. Bovendien kan een adviseur uw woningportefeuille voorstellen aan geïnteresseerde investeerders in het zakelijke netwerk.

Wanneer u uw eigendommen in een mooi pakket verkoopt, ontvangt u naar verwachting een forfaitair bedrag. Iets wat geweldig is als u het kapitaal nodig heeft. Maar het kan aan de andere kant betekenen dat u er mogelijk minder voor ontvangt.

Als u in ‘bulk’ verkoopt, verwacht een koper korting. Het kortingspercentage varieert en hangt af van de onderhandelingen. Het kan een reden zijn om toch te besluiten niet alles in een keer te verkopen.

Dit hangt volledig van de omstandigheden en de samenstelling van het portfolio af. Als u kapitaal vrij wilt maken om andere investeringen te kunnen doen, kunt u besluiten te verkopen. Er is grote vraag naar woonruimte in Eindhoven en omstreken. Beleggers en investeerders zien de voordelen van nu kopen, zodat uw vastgoed niet lang te koop staat.

Eigenaren van een verhuurde woningportefeuille, kiezen meestal voor een off market verkoop. Zonder de verkoop op de markt te brengen, wordt het portfolio aangeboden bij beleggers waarvan het bekend is dat ze interesse hebben in residentieel vastgoed. Een stille verkoop voorkomt onrust en onzekerheid bij huurders. De transactie is flexibel, net zoals de onderhandelingen.

Over het algemeen geldt de regel koop breekt geen huur. Dat betekent dat zittende huurders, voor dezelfde voorwaarden in de woning blijven wonen. De nieuwe eigenaar verandert de actuele huurovereenkomst niet. Prijsverhogingen zijn gebaseerd op de jaarlijkse inflatie index.

Problematische huurders en procedures die al lopen tijdens de verkoop, kunnen tijdens de onderhandelingen besproken worden. Afhankelijk van de mogelijkheden die een koper ziet, kan de huurovereenkomst doorlopen, terwijl misschien een uitzettingsprocedure op gang komt.

Afhankelijk van de samenstelling van de portefeuille en de aanwezigheid van huurders is verkoop mogelijk. U kunt verkopen aan een investeerder die bekend is met woningportefeuilles, maar ook beginnend beleggers zijn potentiële kopers. Een vastgoedadviseur staat u bij met praktische tips. Als u geen koper op het oog heeft, kan een adviseur uw portefeuille laten zien aan investeerders in een zakelijk netwerk.