Skip to content Skip to footer
Zoekt u advies over woningportefeuille verkopen Groningen? Of uw vastgoedbeleggingsportefeuille nu uit een of tientallen panden bestaat, het is moeilijk om te weten wanneer u deze eigendommen verkoopt. U wilt dat u belegging rendement oplevert, in plaats van een last voor uw financiën te zijn. Het is niet altijd eenvoudig om te weten wanneer u uw vastgoedportefeuille moet verkopen, aangezien de beste tijd afhangt van uw persoonlijke omstandigheden, de vastgoedmarkt en factoren waar u geen invloed op heeft. Een woningportefeuille verkopen Groningen kan gedeeltelijk of alles tegelijk.
Woningportefeuille verkopen Groningen

Wachten met woningportefeuille verkopen Groningen

Hoelang u een vastgoedbelegging behoudt, hangt af van uw doelstelling. Als u winst wilt maken bij de verkoop, is het over het algemeen verstandig om te wachten met de verkoop van vastgoed omdat dit van invloed is op de belasting die u betaalt. Er zijn redenen om eerder te verkopen, bijvoorbeeld als u geld verliest door het onroerend vast te houden. Dit gebeurt in tijden van prijsdalingen op de vastgoedmarkt, bij langdurige leegstand of veranderende omstandigheden. Als het uw doel is een passief inkomen te verdienen en uw verhuurportefeuille helpt u daarbij, dan is het verstandig om niet direct aan verkoop te denken.

Verhuurvastgoed verkopen

Er zijn redenen waarom mensen vastgoedbeleggingen verkopen. Dit zijn vaak persoonlijke omstandigheden. Redenen die regelmatig genoemd worden bij de verkoop van een woningportefeuille zijn:

Toegang tot kapitaal

Het verkopen van verhuurvastgoed is een geweldige manier om uw cashflow te verbeteren. Misschien heeft u het geld nodig voor iets belangrijks in uw leven, of misschien wilt u het geld gebruiken om een betere investering te doen. Sommige investeerders verkopen hun bezit als aanvulling op hun pensioen.

Ondermaats presterend verhuurvastgoed

Niet alle vastgoed investeringen lopen volgens plan. Net zoals andere beleggingen heeft investeren in onroerend goed risico’s, waardoor een belegging meer kost dan dat het oplevert. Dit kan uw beslissing om te verkopen beïnvloeden. Als de huurlasten hoger zijn dan de huurinkomsten is dat van negatieve invloed op het rendement. Het kan een reden zijn om te willen verkopen. Ook als het potentieel voor waardegroei beperkt is, is verkoop een optie.

Strategisch beleggen in aflossingsvrije hypotheken

Een aflossingsvrije hypotheek vereist dat de hypotheeknemer gedurende een bepaalde periode alleen de rente over het geleende bedrag terugbetaalt. Dit betekent dat u het hypotheekbedrag niet verlaagt, omdat u de hoofdsom niet aflost. Dit maakt het een populaire optie voor beleggers die in andere kansen willen investeren. Sommige beleggers gaan op strategische manier om met aflossingsvrije leningen. U koopt opzettelijk vastgoed in een snelgroeiend gebied en heeft het plan het binnen een paar jaar met winst te verkopen. Deze strategie houdt de kosten laag, maar stelt u toch in staat te profiteren van een investering. Om hierin succesvol te zijn is gedegen kennis van de markt nodig. Weten wanneer u moet verkopen is nodig. Aflossingsvrije hypotheken zijn risicovol. Er is geen garantie dat het pand in waarde stijgt, waardoor u na afloop van de aflossingsvrije periode met hoge aflossingsbedragen te maken krijgt.

Woningportefeuille verkopen voor pensioen

Het verkopen van een verhuurportefeuille kan een aardig kapitaal opleveren voor uw pensioen. Het helpt bij het financieren van andere investeringen, maar het is ook mogelijk om rustig te gaan leven en te genieten van uw financiële vrijheid. Bovendien kan de verkoop van onroerend goed vermoeiend en kostbaar zijn, het is prettig om te weten dat u alles heeft geregeld voordat u met pensioen gaat. Het gebeurt ook regelmatig dat gepensioneerde verhuurders toch hun woningportefeuille aanhouden. De huurinkomsten zijn in dat geval een aanvulling op het inkomen. Wat in uw situatie de beste tactiek is, hangt af van uw doelstellingen en de manier waarop u uw pensioen in wilt vullen.

Voorbereiding woningportefeuille in Groningen verkopen

Een woningportefeuille is door de jaren heen opgebouwd en uitgebreid. De panden in de portefeuille zijn eenzijdig of gevarieerd. Misschien heeft u zich gericht op eengezinswoningen of heeft u gekozen voor een combinatie met appartementen. De manier waarop de portefeuille is samengesteld is van belang voor de verkooptactiek. Bereidt de verkoop voor en stel een aantrekkelijke prospectus samen. Het is in deze fase van de verkoop nog niet nodig om cijfermateriaal ter beschikking van geïnteresseerde kopers te stellen. Regelt u de verkoop zelf of doet u een beroep op een vastgoedadviseur? Een adviseur is op de hoogte van de ins en outs van uw portefeuille en laat een koper zien hoe de portefeuille is samengesteld.

Bezichtigen en onderhandelen

Serieuze kopers nemen contact met u op om te praten over het portefeuille en de mogelijkheid om een of meerdere panden te bezichtigen. Afhankelijk of u wel of niet samenwerkt met een vastgoedadviseur organiseert en begeleidt u de bezichtigingen zelf. Het is ook mogelijk om dit door de adviseur te laten doen. Heeft de koper vragen of wil deze een due diligence onderzoek doen? Het is praktisch om met de adviseur te overleggen hoe de koper de nodige documenten in zijn bezit krijgt. U kunt een geheimhoudingsverklaring laten ondertekenen, zo komen u gegevens niet op straat te liggen. Doet een koper een bod? Als u zelf niet dagelijks met vastgoedtransacties te maken heeft, is het interessant om de onderhandeling samen met of door de adviseur te laten doen. U wilt zo gunstig mogelijk verkopen en scherp onderhandelen is daarbij een must.

Meer weten over het verkopen van een woningportefeuille

Heeft u een woningportefeuille en denkt u na over verkoop? Er komt best wat bij de verkoop van een volledige vastgoedportefeuille kijken. Hoe gaat u tijdens het proces om met de huurders en hoe brengt u deze van de verkoop op de hoogte? Wat is het beste moment om te verkopen? Hoe ziet de verkoop er fiscaal gezien uit? Welke vraagprijs is realistisch? Allemaal vragen waarover u best wel eens met een adviseur zou willen praten. De adviseurs van Investment Builders hebben meer dan 50 jaar ervaring in de vastgoedsector en bewegen zich in een (inter)nationaal zakelijk netwerk. Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over het verkopen van een vastgoedportefeuille. U bereikt ons telefonisch op 085-5000777.

Woningportefeuille verkopen Groningen – FAQ

Ja, als vastgoedeigenaar mag u woonvastgoed in portefeuille vorm te koop aanbieden. Maak een overzicht van de plaatsen waar de woningen zich bevinden. Kijk daarnaast naar andere omstandigheden. Hoe zien de huurovereenkomsten eruit, wat zijn de actuele huurprijzen? Hoe is de relaties met huurders en/of zijn er lopende procedures wegens wanbetaling? Deze en andere vragen zijn belangrijk voor het vaststellen van de vraagprijs.

Als u samenwerkt met een vastgoedadviseur is het goed om te weten dat deze de details van de woningportefeuille bekendmaken bij het zakelijke netwerk. De portefeuille wordt off market aangeboden. Dit houdt in dat er geen advertenties voor worden gemaakt. In de perfecte situatie merkt een huurder niet dat er een wisseling van eigenaar heeft plaatsgevonden. Het spreekt voor zich dat de rechten en privacy van huurders gerespecteerd worden en blijven.

Wooncomplexen en woningportefeuilles wisselen regelmatig van eigenaar zonder dat huurders daar iets van opmerken. Vaak is er een vastgoedbeheerder die de huurzaken regelt en huurders op de hoogte brengt van een veranderd bankrekeningnummer voor de maandelijkse betalingen. De huurovereenkomst blijft ongewijzigd van kracht. Alleen nieuwe huurders hebben te maken met eventuele aanpassingen en/of veranderingen.

Een waardebepaling is nodig om tot een weloverwogen vraagprijs te komen. Onze adviseurs zijn u hierbij van dienst. Uiteraard kijken we naar de WOZ-waarde, maar ook andere aspecten tellen mee. Het is de kunst om een vraagprijs samen te stellen die realistisch is en waar voor beide partijen nog enige onderhandelingsruimte in zit.

Niet iedere belegger of investeerder die een woningportefeuille overneemt, plant tijd voor een bezichtiging. Als u een duidelijke presentatie heeft, waarin de portefeuille wordt voorgesteld en toegelicht is bezichtiging niet vanzelfsprekend. Bij een geplande bezichtiging, maakt u gebruik van een leegstand pand of maakt u afspraken met een huurder die bereid is om de bezichtiging in de gehuurde woning toe te laten.

Net zoals bij elke andere vastgoedverkoop onderhandelt u met de koper over de verkoopvoorwaarden. Eventuele ontbindende voorwaarden kunnen in de overeenkomst worden opgenomen. U kunt zelfstandig onderhandelen, maar u kunt hiervoor ook advies of hulp bij vragen aan onze adviseurs.

Ja. U kunt zowel de volledige portefeuille te koop aanbieden, maar het is ook mogelijk om bepaalde panden eruit te lichten en voor eigen gebruik of verhuur te houden.

Ja, al dient u wel rekening te houden met eventuele resterende hypotheken en/of belastingen.

De manier waarop en het bedrag dat u betaalt aan de Belastingdienst hangen af van verschillende factoren. In de regel zal er vermogensbelasting betaald worden over de transactie. Hoe u daarover belastingaangifte doet en wanneer bespreekt u het beste met een belastingconsulent.