Skip to content Skip to footer
Denkt u na over woningportefeuille verkopen Haarlem? Vastgoedbeleggingen zijn niet in een paar seconden met een muisklik in te lossen. Dit in tegenstelling tot aandelen. De tijd tussen het besluit van de verkoop en de daadwerkelijke verkoopdatum wordt gemeten in weken tot maanden. Een woningportefeuille verkopen Haarlem vereist aandacht en werk. Zo zijn er fiscale vraagstukken die een onderbouwd antwoord nodig hebben. Op eigen houtje verkopen is het niet onmogelijk, wel complex en ingewikkeld. Investment Builders biedt een luisterend oor en geeft advies over de strategie die u kunt volgen.
Woningportefeuille verkopen Haarlem

Waarom woningportefeuille verkopen Haarlem?

De redenen voor het verkopen van een woningportfolio variëren. Beleggers die hun eigendommen persoonlijk beheren, willen misschien investeren in iets anders. Of als eigenaar wilt u misschien de waardestijging van uw portefeuille verzilveren, in plaats van de passieve inkomsten uit de huur te ontvangen. Het kan zelfs een geval zijn van een pand dat geld verliest, hetzij door leegstand, hetzij door onvoldoende huurgelden om de kosten te dekken. Ongeacht de reden van de verkoop, krijgt u te maken met onder andere de belastingdienst. De vermogenswinstbelasting op de verkoop van een vastgoedportefeuille is hoger in vergelijking met de eenvoudige verkoop van onroerend goed voor persoonlijk gebruik. Vooral wanneer u vastgoed verkoopt waar geen hypotheek of financiering op zit, brengt de belastingdienst forse percentages in rekening. Overleg met een belastingconsulent geeft inzicht en laat zien waar u eventueel op de kosten bespaard.

Planning is de sleutel naar succes

In meerdere opzichten is een goede planning belangrijker dan geld. In veel gevallen hangt het juiste moment om een verhuurportfolio te verkopen af van uw persoonlijke interesses, financiële omstandigheden, uw huidige en toekomstige inkomensbehoeften. Er is geen gouden regel die zegt wanneer het tijd is om te verkopen. Er zijn enkele belangrijke punten die u in gedachten houdt bij het nemen van een uiteindelijke beslissing:

Persoonlijke interesses

Wat was het doel om een woningportefeuille samen te stellen? Bent u zelf huisbaas of heeft u het beheer van de portefeuille uitbesteed? Heeft u maandelijks passieve inkomsten uit te huur? Hoe is de omgang en communicatie met huurders? Is uw portefeuille meer waard dan bij de aankoop? Als u deze en andere kritische vragen in overweging neemt, helpt dit bij het nemen van een verkoopbeslissing.

Aanvulling op uw pensioen

Misschien ligt uw pensioen nog ver in de toekomst, maar u kunt een ruwe schatting maken van de uitgaven die u verwacht. Wanneer u geen opvallende veranderingen in uw levensstijl verwacht, kunt u uw huidige uitgaven gebruiken voor een planning. In andere gevallen stelt u zichzelf de vraag wat uw levensstijldoelen zijn. Specificeer uw pensioeninkomsten. Misschien heeft u een beleggingsrekening die een grote passieve inkomstenstroom geeft, zodat u de huurinkomsten van uw vastgoedportefeuille niet langer nodig heeft. Als alternatief kan het zijn dat u het kapitaal van het vastgoed nodig heeft om de kosten van uw pensioen te dekken. De uiteindelijke keuze om een woningportefeuille in Haarlem te verkopen is persoonlijk. U stemt dit af op de financiële omstandigheden.

Fiscale voor- of nadelen

De belasting op de verkoop van uw woningportefeuille is een punt van aandacht dat van invloed is op het kapitaal dat overblijft. Praat met een fiscaal adviseur en wijs deze op punten zoals eventuele renovaties of kapitaalverbeteringen, zoals een nieuw dak u heeft toegepast.

Bekijk uw asset allocatie

Onroerend goed wordt vaak als alternatieve belegging of aparte activaklasse gezien. Het is beter om te kijken naar de samenstelling van uw volledige beleggingsportefeuille. Het kan zijn dat u in de toekomst een klein percentage van het woningportfolio wilt behouden. Dikwijls hebben investeerders gevarieerde beleggingen die naast vastgoed uit aandelen bestaan. Risicospreiding is belangrijk. Rendementen zijn goed als de markten stijgen, maar problematisch als de markt daalt. Weten waar de risico’s zitten, stelt u staat vlot in te spelen op veranderingen.

Opbrengst vastgoedportefeuille beleggen

Ook nadat u uw woningportefeuille heeft verkocht, wilt misschien toch blijven investeren in vastgoed. Er zijn diverse manieren om dit te doen, zonder dat u fysiek vastgoed bezit. Zo kunt u aandelen kopen van een vastgoedfonds, een REIT. Deze fondsen hebben onroerend goed in bezit en particuliere beleggers of investeerders hebben de mogelijkheid om aandelen te kopen. U verdient geld uit het dividend, zonder dat u zelf verantwoordelijk bent voor het beheer van vastgoed.

Bespreek u gedachten met uw partner, een ervaren vastgoedadviseur en een belastingconsulent. Neem niet direct een definitieve beslissing. Door de cijfers nauwkeurig in beeld te brengen en uw toekomstige doelen te identificeren, worden de keuze opties duidelijk.

Uitdagend vraagstuk

Het verkopen van een verhuurde woningportefeuille is een uitdaging. Zeker als u een hoge (naheffings)aanslag van de belastingdienst wilt vermijden, is vooronderzoek nodig. Als u verkoopt omdat u kapitaal nodig heeft, is belasting betalen vaak onvermijdelijk. Het beste scenario is om een verkoop uit te stellen. In overleg met een belastingconsulent heeft u zo een kans de totale belastingaanslag te verlagen en meer van de opbrengst te gebruiken. In veel gevallen heeft u vooraf nagedacht over de verkoop en de strategie die u daarbij volgt. U verkoopt de portefeuille in delen, of toch in een keer. Beide strategieën hebben voor- en nadelen. Sparren of van gedachten wisselen met een vastgoedadviseur opent de deur naar over het hoofd geziene kansen.

Adviesgesprek woningportefeuille verkopen

Heeft u een vastgoedportefeuille met verhuurvastgoed in Haarlem en overweegt u verkoop? Het omzetten van een idee of voornemen naar een daadwerkelijke verkoop is complex. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, niet in de laatste plaats uw huurders. Hoe pakt u een verkoop aan? Hoe informeert u uw huurders over een eventuele verkoop? Wat zijn knelpunten die een stempel drukken op het succes van de transactie? De feitelijke verkoop van een vastgoedportfolio is niet op stel en sprong geregeld. U moet een koper vinden die de voordelen in uw portefeuille ziet en die enigszins bij de vraagprijs die u in gedachten heeft past. Neem vrijblijvend contact op met de vastgoedadviseurs van Investment Builders. We geven u tips en advies bij het verkopen van een woningportefeuille in Haarlem.