Skip to content Skip to footer

Zonder makelaar, zelf huis verkopen? Bij het verkopen van uw woning heeft u de keuze om dit met of zonder een makelaar te doen. Een derde mogelijkheid is het deels zelfstandig verkopen en deels uitbesteden aan een makelaar. Veel makelaars bieden tegenwoordig ook bepaalde diensten, zoals een taxatie aan. Zelf huis verkopen is voordelig en op de huidige woningmarkt redt u het prima zonder gebruik te maken van de dienstverlening van een makelaar. Net zoals bij een traditionele woningverkoop, zijn er bij het zelfstandig verkopen van een woning een aantal punten om rekening mee te houden.

Voor- en nadelen zelf huis verkopen

Wanneer u het liefste zelf uw huis wilt verkopen is het verstandig om eerst een plan te maken. Er komt namelijk heel wat kijken bij een vastgoedtransactie. Het laten maken van foto’s, adverteren en bezichtigingen begeleiden zijn maar een paar zaken om rekening mee te houden. Maar ook zaken als het (laten) maken van een waardebepaling en/of het onderhandelen met een kandidaat-koper zijn niet te onderschatten. De voor- en nadelen van een huis verkopen zonder makelaar laten zien wat de eventuele valkuilen zijn.

Voordelen om zelf te verkopen

Naast een besparing op de makelaarskosten, zijn er andere voordelen:

 • U plant en begeleidt de bezichtigingen zelf.
 • U bent niet gebonden aan de makelaar die kort van tevoren een bezichtiging kenbaar maakt.
 • U plant de afspraken op de momenten die het beste bij uw werkschema passen.
 • Zelf verkopen is niet ingewikkeld.
 • De vraag naar woningen en appartementen is groter dan het aanbod.
 • Zelfs zonder een uitgebreide advertentiecampagne melden kandidaat-kopers zich vrij vlot.

Nadelen om zelf te verkopen

Een vastgoedtransactie is complex en kent naast voordelen ook nadelen:

 •  U heeft niet dagelijks met vastgoedtransacties te maken. Een succesvolle verkoop valt of staat bij een verkoopstrategie.
 • Onderhandelen over de verkoopprijs en -voorwaarden is niet vanzelfsprekend.
 • Zonder taxatie is het moeilijk om een met een realistische vraagprijs de markt op te gaan.
 • Een energielabel van de woning is verplicht bij de verkoop.
 • Er moet een voorlopig koopcontract opgesteld worden met daarin vastgelegd de rechten en plichten van zowel de verkoper als koper. Dit contract moet waterdicht zijn en voorbeelden die u van internet plukt bevatten soms ‘fouten’ die juridisch vergaande gevolgen kunnen hebben.

Huis te koop aanbieden

Wanneer u wilt besparen op makelaarskosten zoals commissie, is zelf verkopen een optie. U kunt er ook voor kiezen om gedeeltelijk samen te werken met een vastgoedadviseur. Investment Builders bestaat uit een team van ervaren vastgoedprofessionals. Binnen ons team is een brede kennis van de vastgoedmarkt en samen met u kijken we naar de mogelijkheden om uw woning te verkopen. U houdt zelf de controle over de verkoop, terwijl u aan de andere kant vastgoedadvies krijgt bij bepaalde vraagstukken waar u zelf geen raad mee weet. Ondersteuning bij vragen, het regelen van de juridische kant, het samenstellen van een professionele verkoopbrochure en hulp bij het plannen en begeleiden van bezichtigingen. U geeft aan wat u zelf wilt doen en waar u wel wat hulp of advies bij kunt gebruiken.

Verkopen voor de beste prijs

Het bepalen van een vraagprijs is belangrijk voor het succes van de verkoop. Misschien heeft u een prijs in gedachten of heeft u daar nog niet over nagedacht. Eventueel is het laten taxeren van de woning door een geregistreerde taxateur mogelijk. U kunt ook zelf een waardebepaling doen. Als uitgangspunt gebruikt u de gegevens die in het Kadaster bekend zijn. Kijk naar vergelijkbare woningen in uw omgeving die verkocht zijn en controleer voor welke prijzen dat is gebeurd. Bij een juiste vraagprijs is het makkelijker om te onderhandelen.

Huis verkopen en terughuren

Wanneer u uw huis wilt verkopen, maar eigenlijk niet wilt verhuizen is er de mogelijkheid om een investeerder te zoeken en na de verkoop het huis terug te huren. In dat geval maakt u kapitaal vrij dat vastzit in stenen. Het geld is een aanvulling op uw pensioen, maar kan ook besteed worden aan een verre reis of iets anders. Bedenk uzelf vooraf dat u na de verkoop niet langer eigenaar bent van de woning en dat u maandelijks huur betaalt. Dit zal in het begin geen probleem zijn, maar hoe is deze situatie over een paar jaar? Bent u dan nog steeds in staat om aan de huurverplichtingen te voldoen? Ook bent u voor veranderingen, aanpassingen en verbouwingen aangewezen op toestemming van de eigenaar. Investment Builders geeft u meer informatie en laat u voorbeelden zien van vastgoed verkopen en terughuren.

Zelf huis verkopen notaris

Wanneer u zelf uw huis verkoopt, maakt een notaris de akte van levering en eventueel hypotheek akte. Het is belangrijk dat u bij de verkoop open bent over de woning en de staat van onderhoud. Maak melding van eventuele gebreken en erfdienstbaarheden. Op de dag dat de akte van levering wordt ondertekend, meld de notaris deze akte aan bij het Kadaster. Het duurt gemiddeld een à twee dagen, voordat u de koopsom ontvangt. Overigens kan dit een dag extra zijn als de ondertekening plaatsvindt vlak voor het weekend en/of een feestdag. De kosten voor de notaris zijn in de meeste gevallen voor rekening van de koper. Het is de koper die een notaris kiest.

Meer weten over verkopen zonder makelaar

Denkt u erover om uw woning te verkopen zonder makelaar, maar heeft u vragen? Ziet u er tegenop om zelf kandidaat-kopers te begeleiden tijdens een bezichtiging? Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij Investment Builders. Onze adviseurs nemen de transactie met u door en wijzen u op punten van aandacht. Uw vragen worden beantwoord en we laten u zien welke diensten en taken we u te bieden hebben. Ook voor vragen op het gebied van verkopen en terughuren en het onderhandelen over de verkoopprijs bent u bij ons op het juiste adres. Een afspraak maakt u door telefonisch contact met ons op te nemen. U bereikt ons op 085-5000777. Vult u het contactformulier in of stuurt u ons een e-mail? U ontvangt zo snel mogelijk een antwoord op uw bericht.

Zelf huis verkopen – FAQ

Iedereen mag zijn of haar woning zelf verkopen. Het is niet nodig om daar een makelaar voor in te schakelen. Zonder ervaring duurt het misschien wat langer, maar u bespaart fors op de makelaarscommissie.

Online vindt u voorbeelden en downloads van formulieren zoals een koopovereenkomst, die u kunt gebruiken. Let op of de overeenkomst voorwaarden zoals ‘onder voorbehoud van financiering’ bevat, en dat een termijn en/of datum wordt genoemd wanneer aan deze voorwaarden moet zijn voldaan. Laat de overeenkomst eventueel controleren door een vastgoedadviseur of iemand met juridische kennis.

Een succesvolle verkoop heeft aandacht en voorbereiding nodig. Om advertenties en/of verkoopfoto’s te maken is het belangrijk om het huis op te ruimen en schoon te maken. Wees minimalistisch en haal persoonlijke foto’s en eventueel speelgoed weg. Kandidaat-kopers zien meer mogelijkheden in een opgeruimde omgeving. Daarnaast heeft u tijd nodig om advertenties te plaatsen en bezichtigingen te begeleiden. Word een bod uitgebracht dan onderhandelt u over de verkoopvoorwaarden. Na een bereikt akkoord vindt de overdracht bij de notaris plaats.

Er zijn verschillende mogelijkheden om vastgoed te verkopen. Sommige verkopers geven de voorkeur aan discretie en privacy waarbij de keuze voor stille verkoop voor de hand ligt. Anderen laten aan de woning zien dat het pand te koop staat en plaatsen zoveel mogelijk advertenties.

Inhoud wissel

Particuliere vastgoedverkopers hebben helaas geen mogelijkheden om een woning op Funda te plaatsen. Dit is voorbehouden aan makelaars. Als alternatief maakt u gebruik van social media kanalen om uw woning onder de aandacht van kandidaat-kopers te brengen.

De komende jaren zal het woningtekort niet afnemen. Er blijft een grote vraag naar betaalbare woningen en appartementen. Door de concurrentie tussen kopers is overbieden niet vreemd. Dit kan een ideaal moment zijn om uw woning te verkopen.

Een notaris regelt de overdracht bij de verkoop van vastgoed. De kosten hiervoor worden in veel gevallen door de koper betaalt. Een groot aantal vastgoedtransacties gebeurt op basis van kosten koper. Het is de koper die een notaris aanwijst. Nieuwbouw wordt ook wel vrij op naam verkocht, waarbij de projectontwikkelaar de kosten voor zijn rekening neemt. Als verkoper heeft u zelden met notariskosten te maken.

Nee, gewoonlijk is het de koper die overdrachtsbelasting betaald. Dit valt onder de kosten koper. Het gebeurt ook weleens dat de verkoper deze kosten voor zijn of haar rekening neemt. U kunt dit opnemen in de koopovereenkomst.

In veel gevallen houdt u een restbedrag over. U kunt dit berekenen door de openstaande hypotheekschuld van het verkoopbedrag af te trekken. Dit bedrag, de overwaarde, kunt u na het passeren van de akte verzilveren.