Skip to content Skip to footer

Zoekt u informatie over een off market bedrijfspand? Stille verkoop of off market vastgoedtransacties zijn de ‘buitenkansjes’ waar veel investeerders naar op zoek zijn. Natuurlijk is het een uitstekende kans voor verkopers en kopers om een bedrijfspand te (ver)kopen. Om op de hoogte te zijn van het actuele aanbod went u zich tot uw zakelijke netwerk of zoekt u contact met een vastgoedadviseur die ervaring heeft met het (ver)kopen van een off market bedrijfspand.

Off-market bedrijfspand

Wat is een off market bedrijfspand?

Voordat u besluit om off market te kopen of verkopen, is het goed om te weten wat off market betekent in de vastgoedsector. Er zijn twee soorten off market vastgoedtransacties:

• Wanneer een koper de kans aangeboden krijgt om een bedrijfspand te inspecteren en een bod uit te brengen, voordat het pand op de markt komt en/of openbare publiciteit krijgt.
• Wanneer de verkoper de verkoop van een bedrijfspand niet openbaar wil maken. Dit zijn de eigendommen die te koop staan, maar waarvan dit niet openbaar bekend is. Deze panden zijn niet geadverteerd en/of staan niet in de etalage bij een makelaar.

Toepassen off market verkoop vastgoed

Off market vastgoedtransacties werden traditioneel gebruikt voor en door eigenaren met hoogwaardig vastgoed, die een discrete verkoop of aankoop methode zochten. Met een vertragende vastgoedmarkt, neemt het aantal off market (ver)kopen toe. Vooral het aantal panden dat ‘binnenkort beschikbaar’ is, heeft een snelle stijging doorgemaakt. Verkopers willen besparen op de advertentiekosten en een pand snel, maar ook stil verkopen.

Kopers van bedrijfspanden in de stille verkoop

De gemiddelde koper van off market vastgoed zijn investeerders en (particuliere)beleggers. Een snelle verkoop hangt af van de gereedheid van de koper. Investeerders zijn in staat snelle vastgoeddeals te sluiten, omdat ze over de overeengekomen verkoopprijs beschikken. Vastgoedadviseurs en makelaars benaderen zelden de ‘gewone’ koper, omdat deze veel moet doen om de financiering in orde te krijgen. Verkopers en aanbieders van off market bedrijfs onroerend goed, hebben eerder de neiging professionele kopers te benaderen die bekend zijn met het off market traject.

Off market verkoopproces

Een off market transactie kan op verschillende manieren verlopen. Het kan een directe transactie tussen koper en verkoper zijn. Deze deals verlopen snel en hebben geen tussenkomst van een makelaar. Een verkoper kan ook besluiten om de voorgenomen verkoop bij een vastgoedadviseur aan te geven. Deze beschikt over een uitgebreid zakelijk netwerk waar het bedrijfspand onder de aandacht wordt gebracht. Om potentiële kopers attent te maken op het pand, verzamelt u alle gegevens in een overzichtelijke verkoopbrochure verzameld. Dit zijn foto’s, maar ook een uitgebreide omschrijving van het pand, de afmetingen en voorzieningen. Bij onvoldoende belangstelling, kan het bedrijfspand alsnog de openbare verkoop in gaan.

Kenmerken off market vastgoed

Als koper en verkoper elkaar buiten de markt benaderen, is er contact nog voordat iemand de wensen en behoeften kenbaar heeft gemaakt. Het is uitstekende manier om verborgen kansen te ontdekken.

• Misschien is het een verouderd pand, waarbij de huidige eigenaar niet zoekt naar renovatie mogelijkheden;
• Misschien is renovatie iets waar een eigenaar tegenop ziet;
• Misschien denkt een eigenaar helemaal niet over een verkoop na, maar is er bij het juiste bod wel interesse hebben in verkoop;

Investeerders die interesse hebben in het kopen van een bedrijfspand, zullen onderhandelen over de vraagprijs. Dit kan door directe communicatie of door tussenkomst van een makelaar. In dat geval zijn de kosten hoger en moet u rekening houden met commissie kosten.

Rol vastgoedadviseur

Off market vastgoedtransacties kunnen in samenspraak door een vastgoedadviseur begeleid worden. Het interessante hiervan is dat ervaren adviseurs binnen hun netwerk off market deals aanbieden en vragen. Als het gaat om zoeken buiten de markt is er volledige vrijheid en uw zoektocht is aanpasbaar. Dit maakt dat het pand bekend is bij een brede selectie van professionals.

Kopers voordelen off market vastgoed

De voordelen van off market vastgoedtransacties zijn er zowel voor kopers als verkopers. Al lijken kopers hier het meeste van te profiteren. De zoektocht naar onroerend goed kan beperkt blijven tot wat er op de markt beschikbaar is. De huidige mate van informatietoegankelijkheid maakt een uitgebreide zoektocht makkelijker en sneller. Met de juiste gegevens is het mogelijk om het volledige potentieel van off market vastgoed te benutten, terwijl u zoekt naar een bedrijfspand dat voldoet aan uw investeringseisen. Als u weet dat eigenaren van bedrijfspanden die niet te koop zijn, voor het juiste bod na willen denken over een eventuele verkoop, is het aanbod onbeperkt. Andere voordelen zijn:

Minder concurrentie

Vastgoeddeals buiten de markt hebben minder concurrentie van andere kopers dan bij een publiekelijke verkoop het geval is. Dit maakt de kans op overbiedingen klein en ook een biedingsoorlog is onwaarschijnlijk. Tegelijkertijd is er meer vrijheid bij het onderhandelen over de verkoopprijs en verkoopvoorwaarden.

Kostenbesparing

Zonder de tussenkomst van een derde partij, bespaart u op makelaarskosten en andere kosten die bij het kopen van commercieel vastgoed van toepassing zijn. Door een vastgoeddeal buiten de markt te sluiten, is een investering goedkoper, terwijl de verkoper toch de prijs ontvangt die hij in gedachten heeft.

Meer onderling begrip

Het zoeken van een bedrijfspand in de stille verkoop heeft u volledige vrijheid om eigendommen te vinden die aan uw eisen voldoen. De zoekopdracht is aanpasbaar en verkopers hebben de benodigde documenten en het cijfermateriaal voor een due diligence onderzoek klaar liggen. In het Kadaster is informatie over vastgoed beschikbaar. Deze informatie stelt u in staat om een verkoper te begrijpen en rekening te houden met de vraagprijs.

Rechtstreeks contact en onderhandelen

Direct contact tussen een koper en verkoper kan voor beide partijen interessant zijn. Beide partijen vermijden hierdoor makelaarskosten en de onderhandelingen zijn persoonlijk. Open staan voor de motivatie van de (ver)kopende partij kan leiden tot een vastgoeddeal die alleen in off market situaties mogelijk is.

Trend off market vastgoed

De huidige vastgoedsector is op verschillende vlakken gespannen. Door veranderingen in de arbeidsmarkt en arbeidsomstandigheden is het aanbod en de vraag naar bedrijfsvastgoed variabel. Verouderde bedrijfspanden zijn moeilijk te verkopen, maar bieden kansen voor investeerders die zich richten op transitie van bedrijfspand naar residentieel vastgoed. Het succes van een investering hangt af van de locatie, de duurzaamheid van een pand en voorzieningen in de buurt. Om de bestemming van een pand te veranderen is zowel toestemming als een vergunning nodig. Investeerders onderzoeken eerst de haalbaarheid van zo’n plan, voordat ze een bod uitbrengen op het bedrijfspand in de stille verkoopt. Zoekt u een bedrijfspand, maar kunt u in het reguliere aanbod niets vinden? Overweeg om off market te gaan en rond te vragen wie en waar bedrijfspanden die aan uw voorkeur voldoen te koop zijn.

Meer weten over off market een bedrijfspand kopen of verkopen

Heeft u interesse in een bedrijfspand of wilt u uw bedrijfspand verkopen zonder daar bekendheid aan te geven? Off market vastgoedtransacties zijn om uiteenlopende redenen interessant. Omdat het niet altijd even eenvoudig is om zonder tussenkomst van een vastgoedadviseur voor een off market transactie te kiezen, kan begeleiding de sleutel naar succes zijn. De ervaren professionals van Elitin Invest helpen u verder. Maak een afspraak voor een adviesgesprek en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen. Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@offmarket-vastgoed.nl, u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Off market bedrijfspand – FAQ

De term bedrijfspand gaat over onroerend goed dat wordt gebruikt voor zakelijke activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn winkels, kantoren of industrieel onroerend goed.

Verkopers van bedrijfspanden hebben daar hun eigen reden voor. De keuze om buiten de markt te blijven is vaak om de drukte en hectiek te vermijden. Een off market vastgoedtransactie heeft weinig ruchtbaarheid en komt niet in de publiciteit.
Nee, de risico’s van off market vastgoedtransacties zijn beperkt. Zowel koper als verkoper hebben inspraak in de onderhandelingen. Als een van beide partijen zich niet kan vinden in het voorstel, worden de onderhandelingen gestaakt en vindt de transactie niet plaats. Het enige risico is dat uw bedrijfsinformatie bij de betrokken partij bekend is. Dit kan voorkomen worden door bij aanvang van de onderhandelingen een geheimhoudingsovereenkomst te ondertekenen.
De vraag stellen binnen uw zakelijk netwerk kan interessante resultaten opleveren. Een andere manier is door op een plaats als Funda in business te zoeken naar bedrijfspanden die ‘binnenkort op de markt komen’. De verkoper kan besluiten om al eerder met u te onderhandelen. Daarnaast kunt u uw vraag stellen aan een vastgoedadviseur.
Als u onderhandelt met een verkoper van een bedrijfspand, is het vanzelfsprekend dat u het nodige due diligence onderzoek wilt verrichten. Om dit te doen heeft u inzage in bedrijfsdocumenten en cijfermateriaal nodig. De verkopende partij heeft deze gegevens voor u beschikbaar, maar vraagt om deze niet openbaar te maken. Deze afspraak wordt bevestigd in een zogenaamde geheimhoudingsovereenkomst die door beide partijen wordt ondertekend.
Nee, onderhandelingen kunnen onderbroken en gestopt worden. Zowel de verkoper als koper hebben de mogelijkheid om zich uit de onderhandelingen terug te trekken. Verkopers doen dit onder andere nadat ze off market de interesse gepeild hebben. Bij voldoende interesse is het interessanter om het pand op de publiekelijke markt te brengen en voor een hoger bod te kiezen.
Ja, voor investeerders is het interessant een bedrijfspand in verhuurde staat te kopen. Bekijk wel de voorwaarden die in de huurovereenkomsten zijn opgenomen en breng de huurders vroegtijdig op de hoogte van de eventuele verkoop.
Vastgoedtransacties zijn bijna altijd belastbaar. Afhankelijk van het pand dat wordt verkocht, zijn belastingtarieven van toepassing. Een fiscaal adviseur kan u hierbij van dienst zijn. Volg de instructies van de Belastingdienst op. Bent u te laat met het doen van een melding, dan kan dat een naheffing of boete aanslag tot gevolg hebben.
Off market vastgoedtransacties zijn geschikt voor zakelijke en particuliere kopers en investeerders. Naast bedrijfspanden worden ook residentiële panden buiten de markt om aangeboden en verkocht.
Off market verkopen is een goede strategie en als u weet hoe u potentiële kopers kunt interesseren kan een bedrijfspand snel verkocht worden. Hou er wel rekening mee dat een koper due diligence onderzoek wil doen naar de achtergrond van het pand. Dit kan enige tijd duren.
Het ontbreken van concurrentie tussen kopers, kan leiden tot een lagere verkoopprijs. Als koper heeft u misschien een verkoopprijs in gedachten. Komen de biedingen hier niet bij in de buurt, dan kunt u alsnog overwegen om openbaar te gaan.
Off market vastgoeddeals kunnen lang duren. Niet elke verkoper heeft evenveel haast om het pand te verkopen. Onderhandelingen nemen tijd in beslag. Het kan gebeuren dat een koper niet in gaat op uw bod en onderhandelingen afwijst.

De kosten voor het begeleiden van de transactie verschillen. Afhankelijk van de dienstverlening wordt een bedrag in rekening gebracht. Een adviseur vertelt u vooraf met welke kosten u rekening moet houden.

Net zoals bij elke andere vastgoedtransactie stelt een notaris de verkoopovereenkomst op en maakt hiervan melding bij de nodige instanties. Een deal is pas definitief als beide partijen de overeenkomst ondertekend hebben.
Stille verkoop van bedrijfspanden komt niet alleen in Nederland voor. Als u in het buitenland over de juiste contacten beschikt zijn interessante transacties mogelijk. Let wel op dat u ook in het buitenland te maken heeft met wet- en regelgeving op belastingtechnisch gebied. Laat u adviseren door een ervaren expert.